Ciasteczka czekoladowo-bananowe

Po tak zwariowanym tygodniu i jeszcze bardziej zakręconym weekendzie, dobrze jest znaleźć w końcu chwilę wolnego czasu, a popołudnie spędzić spokojnie przy filmie z herbatą i ciastkami. Jednak, aby spędzić tak resztę dnia, to trzeba skombinować wspomniane ciastka.
Oczywiście można je kupić, ale dużo więcej frajdy przyniesie ich własnoręczne upieczenie. Zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z tak prostym przepisem jak ten.
Do głowy przyszła mi opcja ciasteczek czekoladowo-bananowych. Zestawienie czekolady i bananów to jedno z najbardziej klasycznych, a zarazem najsmaczniejszych połączeń. Poniżej możecie sprawdzić moją wariację na temat tego standardowego duetu.
Przepis na ciasteczka czekoladowo-bananowe
Składniki na ciasteczka czekoladowo-bananowe:
- 350 gramów mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 gramów masła
- 250 gramów cukru (po 125 gramów białego i brązowego)
- Dwa duże jajka
- Esencja waniliowa
- Jeden banan
- 125 gramów wiórków czekoladowych
- sól
Jak zrobić ciasteczka czekoladowo-bananowe?
Ciastka robią się bardzo szybko, a ponadto ich robienie niezwykle odpręża. W dużej misce należy wymieszać 350 gramów pszennej mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej i szczyptę soli. A potem trzeba dodać masę z 250 gramów miękkiego masła utartego z 250 gramami cukru (może być pół na pół cukier brązowy z białym), łyżeczką esencji waniliowej, i dwoma dużymi jajkami.
Teraz pójdzie prosto, bo mieszam dokładnie ze sobą suche składniki i przygotowaną wcześniej masę, dodając jednocześnie jednego rozgniecionego banana i 125 gramów wiórków czekoladowych. Na sam koniec wystarczy przełożyć masę łyżeczką na blachę, formując ciasteczka i piec je przez około 20 minut w 190 stopniach.
Teraz tylko czekać aż wystygną. Ciastka świetnie nadają się do wrzucenia do słoika i przekąszania, gdy nadejdzie nas ochota.
Zobacz też inne przepisy na ciasteczka i ciastka:
Lukier do pierników Biały lion – ciasto bez pieczenia Ciasteczka z masłem orzechowym Trufle z grzańcem Krem ciasteczkowy Rachatłukum, lokum, turkish delight
Zobacz najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo