Rachatłukum, lokum, turkish delight
Nazw tego smakołyka jest wiele, a każda kolejna bardziej tajemnicza. No bo tak naprawdę czy nazwa rachatłukum lub lokum istnieje w powszechnej świadomości i wywołuje jakieś jednoznaczne skojarzenia? Być może nieco więcej osób zareaguje na nazwę turkish delight, a to za sprawą nieoczekiwanej popularności w naszym kraju serialu, traktującego o losach dworu pewnego sułtana. Jednak nadal nie będzie to jakaś wyjątkowo wielka grupa.
Rachatłukum z pewnością nigdy nie będzie miało w naszym kraju tylu zwolenników co sernik lub szarlotka. I mało które dziecko poprosi mamę o zrobienie lokum zamiast lodów. Mimo wszystko turkish delight warto poznać, przygotować i spróbować, bo jest tego warte.
Ten deser zwykle podaje się w postaci obtoczonych w cukrze pudrze kostek. Są słodkie i lekko ciągnące. Rachatłukum z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom krówek ciągutek.
Przepis na rachatłukum, lokum, turkish delight
Składniki na rachatłukum, lokum, turkish delight
- Dwie szklanki wody
- 2,5 szklanki cukru białego
- 15 łyżek skrobi kukurydzianej
- Łyżka soku z cytryny
- Cztery łyżki konfitury z płatków róży ( >> przepis na konfiturę z płatków róży <<)
- Dwie łyżki wody różanej
- Cukier puder
- Łyżeczka masła
Jak zrobić rachatłukum, lokum, turkish delight
Wymieszaj skrobię kukurydzianą w połowie szklanki wody, tak aby uzyskać niezbyt gęstą, jednolitą zawiesinę (podobnie, jak w przypadku robienia kisielu).
Wsyp cukier do średniej wielkości garnka. Wlej 1,5 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu cukrowego wlej przygotowaną wcześniej skrobię i wodę.
Gotuj i mieszaj energicznie przez około 10 minut – masa powinna wyraźnie zgęstnieć i stać się całkiem zwarta. Dodaj sok z cytryny, wodę różaną oraz konfiturę z róży. Dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Niezbyt wysoką, prostokątną foremkę wysmaruj masłem. Następnie przełóż do niej masę cukrową i odstaw ją do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
Pokrój masę w niezbyt dużą kostkę. Obtocz dokładnie w cukrze pudrze i gotowe.