Pomarańczowe placuszki

Pomarańczowe placuszki

Kiedy rano znajdzie się trochę więcej czasu niż ten potrzebny żeby płatki zalać mlekiem, warto zrobić coś specjalnego. W ogóle to bardzo lubię takie leniwe poranki z moim D. a wtedy takie pomarańczowe placuszki są idealne.

Co najważniejsze, nie jest to przepis wyjątkowo trudny, o czym możecie przekonać się poniżej. To tylko potwierdza, że jest świetną propozycją na leniwe poranki podczas weekendów.

Przepis na pomarańczowe placuszki:

Składniki na pomarańczowe placuszki:

  • Dwie szklanki mąki (340 gramów)
  • Jedna szklanka ciepłego mleka (250 mililitrów)
  • Jedno duże jajko
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Dwie łyżki cukru pudru
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Łyżeczka ekstrakt z wanilii
  • Syrop klonowy.

Jak zrobić pomarańczowe placuszki?

W placuszkach pomarańczowych chodzi przede wszystkim o gęsta i gładką masę, którą robię raczej na oko. Dlatego podaje tylko przybliżone proporcje. Przede wszystkim potrzebujemy dwóch szklanek mąki ( około 340 gramów, jednej szklanki ciepłego mleka (250 mililitrów), jednego dużego jajka, łyżeczki sody oczyszczonej i dwóch łyżek cukru pudru.

Kiedy wszystko wymieszamy, powinna nam powstać bardzo gęsta masa, która staje się naszą bazą. Jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy mąki, a a jeśli zbyt gęsta – mleka. Teraz pora zająć się tym, co najważniejsze, czyli smakiem. Ja postawiłam na jedno z moich ulubionych połączeń, czyli wanilia z pomarańczą. Do masy dodałam startą skórkę z jednej pomarańczy i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

Następnie wszystko mieszamy, a kolejną czynnością jest smażenie. Na patelnię nakładamy niewielkie porcje i trzymamy na niej placuszki, aż się zarumienią. Gotowe racuszki możemy polewać chlubą Kanadyjczyków, czyli syropem klonowym. I to wszystko :)

Zobacz też inne przepisy na placki lub naleśniki:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE