Pomarańczowe placuszki

Kiedy rano znajdzie się trochę więcej czasu niż ten potrzebny żeby płatki zalać mlekiem, warto zrobić coś specjalnego. W ogóle to bardzo lubię takie leniwe poranki z moim D. a wtedy takie pomarańczowe placuszki są idealne.
Co najważniejsze, nie jest to przepis wyjątkowo trudny, o czym możecie przekonać się poniżej. To tylko potwierdza, że jest świetną propozycją na leniwe poranki podczas weekendów.
Przepis na pomarańczowe placuszki:
Składniki na pomarańczowe placuszki:
- Dwie szklanki mąki (340 gramów)
- Jedna szklanka ciepłego mleka (250 mililitrów)
- Jedno duże jajko
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Dwie łyżki cukru pudru
- Skórka z jednej pomarańczy
- Łyżeczka ekstrakt z wanilii
- Syrop klonowy.
Jak zrobić pomarańczowe placuszki?
W placuszkach pomarańczowych chodzi przede wszystkim o gęsta i gładką masę, którą robię raczej na oko. Dlatego podaje tylko przybliżone proporcje. Przede wszystkim potrzebujemy dwóch szklanek mąki ( około 340 gramów, jednej szklanki ciepłego mleka (250 mililitrów), jednego dużego jajka, łyżeczki sody oczyszczonej i dwóch łyżek cukru pudru.
Kiedy wszystko wymieszamy, powinna nam powstać bardzo gęsta masa, która staje się naszą bazą. Jeśli będzie zbyt rzadka dodajemy mąki, a a jeśli zbyt gęsta – mleka. Teraz pora zająć się tym, co najważniejsze, czyli smakiem. Ja postawiłam na jedno z moich ulubionych połączeń, czyli wanilia z pomarańczą. Do masy dodałam startą skórkę z jednej pomarańczy i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Następnie wszystko mieszamy, a kolejną czynnością jest smażenie. Na patelnię nakładamy niewielkie porcje i trzymamy na niej placuszki, aż się zarumienią. Gotowe racuszki możemy polewać chlubą Kanadyjczyków, czyli syropem klonowym. I to wszystko :)
Zobacz też inne przepisy na placki lub naleśniki:
Podpłomyki Tortille z serem halloumi i hummusem Naleśniki ryżowe z malinami Kotleciki jaglane z burakami Naleśniki z ryżu – 1 składnik Kofty jagnięce na podpłomykach
Zobacz najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo