Cynamonowe zawijańce

Cynamonowe zawijańce

Bohaterowie dzisiejszego wpisu – cynamonowe zawijańce to efekt uboczny mojego pierwszego pieczenia bułek. Powstały przypadkowo, w wyniku nagłej zachcianki na coś słodkiego. Oprócz tego, że świetnie smakują i są szybką przekąską na potrzebne przerwy w trakcie nauki lub pracy, to dodatkowo wypełniają cały dom niesamowitym zapachem cynamonu. A wtedy wszystko jest łatwiejsze to przeżycia. Nawet sesja. Przejdźmy więc do rzeczy.

Przepis na cynamonowe zawijańce

Składniki na cynamonowe zawijańce:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 7 gramów suchych drożdży
  • Dwie łyżeczki soli
  • Dwie łyżeczki cukru
  • Jajko
  • 25 gramów masła
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Cukier wanilinowy
  • Cynamon.

Jak zrobić cynamonowe zawijańce?

Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki : 500 gramów mąki pszennej, 7 gramów suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą to, co mokre czyli jedno roztrzepane jajko, 25 gramów roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka. Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy o nim mniej więcej na godzinę.

Po tym jak ciasto wyrośnie, formujemy z niego długi rulon, następnie delikatnie go rozwałkowujemy, tak aby ciasto miało grubość mniej więcej jednego centymetra, a szerokość dziesięciu centrymetrów. Teraz ciasto obsypujemy mieszanką cukru waniliowego i cynamonu (w proporcji jeden do jednego), delikatnie rozsmarowujemy ją i wklepujemy w ciasto. Teraz wystarczy jedynie zawinąć ciasto tak jak roladę, pociąć na kawałki o długości ok. 10 – 15 cm i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Wierzch możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem.

Z takim zapasem słodkości można bez strachu zasiąść do oglądania „Adwokata diabła” oraz zmierzyć się z resztą sesji.

Zobacz też inne przepisy na desery:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE