Cynamonowe zawijańce

Bohaterowie dzisiejszego wpisu – cynamonowe zawijańce to efekt uboczny mojego pierwszego pieczenia bułek. Powstały przypadkowo, w wyniku nagłej zachcianki na coś słodkiego. Oprócz tego, że świetnie smakują i są szybką przekąską na potrzebne przerwy w trakcie nauki lub pracy, to dodatkowo wypełniają cały dom niesamowitym zapachem cynamonu. A wtedy wszystko jest łatwiejsze to przeżycia. Nawet sesja. Przejdźmy więc do rzeczy.
Przepis na cynamonowe zawijańce
Składniki na cynamonowe zawijańce:
- 500 gramów mąki pszennej
- 7 gramów suchych drożdży
- Dwie łyżeczki soli
- Dwie łyżeczki cukru
- Jajko
- 25 gramów masła
- Szklanka ciepłego mleka
- Cukier wanilinowy
- Cynamon.
Jak zrobić cynamonowe zawijańce?
Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki : 500 gramów mąki pszennej, 7 gramów suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą to, co mokre czyli jedno roztrzepane jajko, 25 gramów roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka. Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy o nim mniej więcej na godzinę.
Po tym jak ciasto wyrośnie, formujemy z niego długi rulon, następnie delikatnie go rozwałkowujemy, tak aby ciasto miało grubość mniej więcej jednego centymetra, a szerokość dziesięciu centrymetrów. Teraz ciasto obsypujemy mieszanką cukru waniliowego i cynamonu (w proporcji jeden do jednego), delikatnie rozsmarowujemy ją i wklepujemy w ciasto. Teraz wystarczy jedynie zawinąć ciasto tak jak roladę, pociąć na kawałki o długości ok. 10 – 15 cm i piec przez 15 minut w 180 stopniach. Wierzch możemy posypać jeszcze cukrem i cynamonem.
Z takim zapasem słodkości można bez strachu zasiąść do oglądania „Adwokata diabła” oraz zmierzyć się z resztą sesji.
Zobacz też inne przepisy na desery:
Proste ciasto bez pieczenia Pączki serowe Lukier do pierników Cytrynowy puszek – ciasto bez pieczenia Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia
Zobacz też najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo