Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy to ciekawa alternatywa dla klasycznej i dobrze znanej wersji omleta. Jego przygotowanie jest równie proste.

Człowiek męczy się całą noc i naukę osładzała myśl, że egzamin jest dopiero w godzinach popołudniowych, co nie tylko daje czas, żeby się wyspać, jeszcze chwilę pouczyć się z samego rana, ale także żeby zrobić sobie coś pysznego i szybkiego na śniadanie.

Dziś wybór padł na omlet, który od dłuższego czasu chodził mi po głowie. Idealny do przegryzania nad Kantem, który to upierdliwiec miał coś do powiedzenia na każdy temat. Chociaż, z tego co wiem, o omletach nie mówił, więc wypowiem się ja. Dziś przepis na omlet wyjątkowy, bo omlet biszkoptowy. Jest on dużo bardziej puszysty od standardowej wersji tego śniadaniowego klasyka i jada się go przede wszystkim na słodko. Nazywany czasem jest też omletem rzymskim. Jaki jest więc sekret dobrego omletu biszkoptowego?

Przepis na omlet biszkoptowy

Składniki na omlet biszkoptowy

  • Jajko
  • Jedna łyżka cukru
  • Łyżka mąki
  • Jedna łyżka mleka
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli

Jak zrobić omlet biszkoptowy?

Przede wszystkim zaczynamy od rozbicia jednego jajka i oddzielenia żółtka od białka. Następnie żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki, jedną łyżką mleka i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Białko ubijamy na sztywno, a żeby lepiej się ubiły, warto dodać do nich szczyptę soli. Następnie do białek dodajemy masę z żółtek, dokładnie mieszamy i wylewamy na teflonową patelnię. Omlet smażymy, aż będzie złoty z jednej strony, potem szybko zsuwamy na talerz i przekładamy tak żeby usmażyć drugą stronę. Samo smażenie omletu trwa tyle, co pozmywanie po całej zabawie.

Na koniec – dla smaku – wystarczy przełożyć go podgrzanym dżemem truskawkowym prosto ze spiżarni mojej mamy i pyszne śniadanie jest gotowe :)

Zobacz też inne przepisy na śniadania:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE