Damper – australijski chleb w 15 minut
Jego pojawienie się na blogu zaczęło się trochę od końca, bo od finalnego użycia w tej kanapce. Ale nadszedł najwyższy czas, żeby zaprezentować sam przepis, na Damper – australijski chlebek z buszu. Swoją nazwę zawdzięcza australijskim pasterzom, którzy przygotowywali go będąc zdala od domu. Jak mogą sugerować polowe warunki, robi się go naprawdę prosto i potrzeba jedynie kilku składników. Zapomnijcie o zakwasach! Z nim bawimy się ok. 15 minut
Przepis na Damper – australijski chleb w 15 minut
Składniki na Damper – australijski chleb w 15 minut
- 450 gramów mąki pszennej
- Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki soli
- 90 gramów masła
- 3/4 szklanki wody
Jak zrobić Damper – australijski chleb w 15 minut?
Przede wszystkim będziemy potrzebować dużego naczynia, do którego wsypiemy 450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Sypkie składniki najlepiej wcześniej przesiać, co ułatwi nam dalsze prace.
Następnie przechodzimy do prac fizycznych – w mąkę musimy wgnieść 90 g masła. Najwygodniej będzie się to robiło widelcem, chociaż tym którzy nie boją się pobrudzić polecam własne paluszki. Bez względu na metodę powinniśmy poświęcić na wymieszanie mąki z masłem dobrą chwilę, tak aby mieszanka zaczęła przypominać gruboziarnistą mąkę.
Ostatni etap to dodanie 3/4 szklanki wody. Teraz liczy się tempo, bo masę należy szybko wyrobić tak by była bardziej zwarta.
Do pieczenia będziemy potrzebować okrągłej blachy posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Ja wykorzystałam w tym celu patelnię z odkręcaną rączką. Z ciasta musimy uformować kulę o średnicy ok 25 cm i lekko ją spłaszczyć. Następnie tępą stroną noża dzielimy chleb na osiem kawałków. pieczemy go ok 25 minut w 190 stopniach, aż się zezłoci i będzie wydawać głuchy odgłos podczas ostukiwania.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło podany z masłem i konfiturą, ale ma tez cała masę innych zastosowań, które jeszcze z przyjemnością odkryję.