Kanapka ze stekiem i paprykową salsą
Kanapki to zazwyczaj propozycje śniadaniowe. Ta może być nawet wyborem obiadowym. Przygotowanym z premedytacją lub sposobem na sycące zagospodarowanie resztek jakie nam pozostały.
Kanapka ze stekiem i paprykową salsą – przepis
Kanapka ze stekiem i paprykową salą – składniki:
- Australijski chlebek z buszu lub ciabatta
- Chrzan
- Ostra musztarda
- Kiełki rzodkiewki
- Sok z cytryny
- Stek wołowy z rostbefu (około 200 gramów)
- Sól
- Pieprz
- Oliwa
- Ząbek czosnku
- Gałązka rozmarynu
- Jedna cebula
- Trzy papryki (surowa, marynowana, grillowana)
- Natka pietruszki.
Kanapka ze stekiem i paprykową salsą – jak zrobić?
Podstawę kanapki stanowi wynalazek, jaki znalazłam w Złotej Księdze Kucharskiej, nazywający się „australijski chleb z buszu” (przepis znajdziecie wyżej). Równie dobrze co domowe pieczywo sprawdzi się np. ciabatta.
Jedną z kromek smarujemy niewielką ilością chrzanu natomiast drugą podobną ilością ostrej musztardy, w moim wypadku tradycyjnej angielskiej.
Na dolną kromkę wykładamy kiełki rzodkiewki skropione wcześniej niewielką ilości soku z cytryny. Kiełki rzodkiewki dodadzą kanapce charakteru i trochę podkręcą smak. Jeśli ktoś woli łagodniejszą wersję może zastąpić je np. sałatą.
Kanapka ze stekiem i paprykową salsą – jak smażyć mięso?
Gwiazdą kanapki jest oczywiście mięcho. W tym wypadku to stek wołowy z rostbefu o grubości ok. 2-3 cm (ok. 200g) Ważne żeby mięso miało temperaturę pokojową. Po umyciu należy oprószyć je solą i pieprzem oraz skropić oliwą. Następnie wyłożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony ok. 3-4 minut by uzyskać tzw. medium-rare lub 4-5 minut by uzyskać tzw. medium. W smażeniu steków niezwykle istotne jest by mięso było pięknie przyrumienione z zewnątrz i soczyste w środku. Dlatego w trakcie smażenia warto polewać mięso tłuszczem, nie wolno go nakłuwać ani dociskać do patelni.
Aby nadać mu delikatnego smaku warto wrzucić na tę sama patelnię ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Grzechem śmiertelnym jest pokrojenie mięsa tuż po zdjęciu z patelni, aby ustabilizować w nim soki musi ono koniecznie odpocząć na talerzu. W przypadku steków medium powinno być to ok. 6-7 minut. Koniecznie zachowajcie soki które w tym czasie wypłyną z mięsa – warto wykorzystać je jako sos.
Na pokrojonym mięsie układamy kilka krążków cienko pokrojonej cebuli.
Kanapka ze stekiem i paprykową salsą – jak zrobić salsę?
Zwieńczeniem kanapki jest salsa z papryki na trzy sposoby. Będziemy potrzebować do niej 1 surowej papryki, 1 papryki marynowanej i 1 papryki ugrillowanej w piekarniku.
Najwięcej zachodu będzie z tą ostatnią dlatego od niej zacznijmy. Podobnie jak w TYM PRZEPISIE pozbywamy się z niej ogonków i pestek, a następnie skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Obracamy kilka razy, tak żeby skórka przypiekła się równomiernie z każdej strony. I nawet nie trzeba się martwić jeśli gdzieniegdzie stanie się czarna bo i tak wszystko za chwilkę zdejmiemy. A jeśli już przy tym jesteśmy to po wyjęciu z piekarnika, przełóżmy paprykę do miseczki i przykryjmy ją na ok. 5 minut. Wtedy skórka praktycznie sama zejdzie.
Wszystkie rodzaje papryki drobno ze sobą siekamy, dodajemy do nich też posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i ząbek czosnku, który smażył się razem ze stekiem. Wszystko dokładnie siekamy, tak by uzyskać niewielkie kawałki. Wykładamy na mięso i nasza obiadowa kanapka gotowa.