Faszerowane bakłażany kuskusem z porzeczkami

W ostatnim czasie bakłażany stały się chyba moimi ulubionymi warzywami. W zasadzie niewiele powstrzymuje mnie przed jedzeniem ich na okrągło. W końcu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, więc można sobie pozwolić :) Dzisiaj mam dla Was wyśmienity przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Znajdziecie w nim same pyszności, w tym moje ukochane, lekko kwaśne porzeczki oraz słonawą fetę, które doskonale równoważą słodycz pieczonego bakłażana. Coś czuję, ze przepis ten powtórzę nie raz i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.
Potrzebujemy:
- 2 bakłażany
- 3 łyżki kuskusu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Szczypta soli
- Pół czerwonej papryki
- Pół pęczka natki pietruszki
- Szklanka czerwonych porzeczek
- Ser feta
Jak przygotować faszerowane bakłażany?
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy go, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy go około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy również je przygotować na grillu. Pieczemy aż zmiękną.
W międzyczasie przygotowujemy kuskus. Mieszamy go z dwoma łyżeczkami oliwy oraz szczyptą soli. Następnie zalewamy go wrzącą wodą, tak aby go minimalnie przykrywała. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy kuskus wchłonął całą wodę, dodajemy do niego porzeczki, drobno pokrojoną pietruszkę i paprykę oraz rozkruszoną fetę. Delikatnie mieszamy widelcem.
W bakłażanach robimy wzdłuż niewielkie zagłębienie, w które wykładamy kuskus. Podajemy od razu na ciepło.