Siekany sos wielkanocny

Na wielkanocnym stole musi pojawić się kilka tradycyjnych dań, takich jak żurek lub barszcz biały. Jednak tuż obok nich z pewnością znajdzie się miejsce na kilka nowości.
W tym roku, takimi kulinarnymi eksperymentami w moim domu będą np. warzywne pasztety, które z powodzeniem mogą konkurować z tymi mięsnymi.
W czasie świątecznych przygotowań dosyć przypadkowo powstał także sos, na który przepis przedstawiam wam dzisiaj. Zwykle w moim domu podawało się tradycyjny, gładki sos chrzanowy. Mam jednak przeczucie graniczące z pewnością, że siekany sos wielkanocny w tym wydaniu z pewnością spodoba się moim bliskim.
Tak przygotowany sos fantastycznie sprawdzi się w roli dodatku do wielkanocnych szynek, pieczeni i pasztetów. Możecie również dodać go do warzyw lub jajek – świetnie podkreśli ich smak.
Pamiętajcie, że to tylko jeden z wariantów takiego sosu – możecie modyfikować jego smak, dodając np. drobno pokrojoną cebulę lub wędzoną wędlinę.
Z większą ilością dodatków, a z mniejszą ilością majonezu i jogurtu, otrzymacie pyszną pastę, która świetnie nada się na kanapki. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji, a gwarantuję, że nie pożałujecie.

Przepis na siekany sos wielkanocny
Składniki na siekany sos wielkanocny:
- 2 jajka
- 5 rzodkiewek
- Ok. 10 cm kawałek zielonego ogórka
- Pół pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- Świeżo mielony pieprz, sól
Jak zrobić siekany sos wielkanocny?
Jajka ugotuj na twardo, a następnie posiekaj je w drobną kostkę. W podobny sposób posiekaj rzodkiewkę oraz ogórka. Kawałki powinny być niezbyt duże, ale jednak wciąż wyczuwalne w sosie.
Posiekane składniki przełóż do miski. Dodaj do nich drobno pokrojony koperek, majonez, jogurt oraz chrzan. Dopraw dobrze solą i pieprzem. Jeśli uważasz za stosowne, możesz dodać więcej chrzanu, aby sos był bardziej wyrazisty. Przed podaniem możesz udekorować sos kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą.
Sos wielkanocny możesz podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc
Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka
Zobacz też nowe przepisy
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki