Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały

Wielkanocny barszcz biały zawsze konkuruje z żurkiem o palmę pierwszeństwa na świątecznym stole. Który wolisz?

Jak to wygląda w waszych domach? Jaką zupę serwuje się w święta? U mnie zawsze wielkanocny barszcz biały rywalizuje z żurkiem, a rozmowy przy świątecznym stole zawsze zahaczają o to, czy te zupy właściwie czymkolwiek się od siebie różnią.

Ja zdecydowanie wybieram stronnictwo białego barszczu. To właśnie ta zupa jest dla mnie kwintesencją Wielkanocy, która tylko o tej porze roku smakuje tak wyjątkowo. Powinna być zrobiona na zakwasie – sycąca, gęsta, mocno chrzanowa i bardzo aromatyczna. Do tego zawsze podaję ją z jajkiem i białą kiełbasą, chociaż wiem, że w różnych zakątkach Polski wybiera się do niej różne dodatki. Jakie wybieracie najczęściej?

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź na Ceneo.pl

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Zanim jednak zabierzemy się za gotowanie, warto jeszcze rozstrzygnąć jedną, bardzo ważną kwestię. Z pewnością wielu z was (najczęściej tak w okolicy Wielkanocy) zadaje sobie pytanie: czym właściwie różni się barszcz biały od żurku? W tej kwestii zdania są podzielone, a odpowiedzi różnią się w zależności o tego, w jakim rejonie Polski zadamy to pytanie. Wiem nawet, że istnieje całkiem spora grupa osób, która uważa iż tak naprawdę są to dwie nazwy tej samej potrawy.

Jednak z tego co udało mi się ustalić, odróżnia je kilka szczegółów:

  • barszcz biały robi się na bazie mąki pszennej, z kolei żurek przygotowywany jest z mąki żytniej
  • żurek jest zupą nieco bardziej tłustą
  • barszcz biały jest gęstszy od żurku
  • barszcz biały jest zabielany

Jak zrobić zakwas na wielkanocny barszcz biały?

Tradycyjny – a zwłaszcza ten wielkanocny – barszcz biały nie może obyć się bez zakwasu. Pamiętajcie, że nie musicie zdawać się wyłącznie na kupne produkty. Zrobienie domowego zakwasu jest bardzo proste, wymaga minimalnego nakładu pracy i właściwie zawsze się udaje.

Przepis na zakwas na barszcz biały

Przepis na wielkanocny barszcz biały

Składniki na barszcz biały:

  • 600 ml zakwasu na barszcz biały (>>przepis<<)
  • 1,5 lira wody
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki chrzanu

Jak zrobić wielkanocny barszcz biały?

Boczek i warzywa pokrój w kostkę. Do dużego garna wsyp boczek i delikatnie go podsmaż. Dodaj do niego warzywa, a po kilku minutach zalej całość wodą oraz włóż kiełbasy. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut. Ogień pod garnkiem nie może być zbyt duży.

Po tym czasie wyłów kiełbasę z garnka, a warzywa odcedź, zachowując wywar. Warzywa nie będą już potrzebne.

Do bulionu dodaj zakwas. Doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.

Śmietanę wymieszaj z chochelką zupy i chrzanem. A następnie wlej ją do zupy i dokładnie wymieszaj.

Wielkanocny barszcz biały jest już gotowy. Podawaj go z jajkami ugotowanymi na twardo i białą kiełbasą.

Zobacz inne przepisy na Wielkanoc:

Zobacz nowe przepisy



KOMENTARZE