Pasztet z selera

Próbowaliście już pieczonego selera? Na przykład pod postacią frytek lub zdrowych chipsów? Jeśli nie, powinniście możliwie jak najszybciej nadrobić zaległości. To niedoceniane warzywo pod wpływem pieczenia zyskuje głęboki smak i wyjątkową słodycz. Obłęd!
W ostatnim czasie zakochałam się w pasztetach warzywnych, które są rewelacyjną alternatywą dla pasztetów z mięsa. Nie było więc innej opcji: musiałam zrobić także pasztet z selera. Taka przekąska fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Możecie również potraktować ją jako dodatek do kanapek lub obiad do pracy.
Tym razem przygotowałam pasztet z selera z dodatkiem pasty pomidorowej oraz orientalnych przypraw. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej oraz kulinarnych eksperymentów. Podałam go z nieco bardziej konserwatywnym dodatkiem: aksamitnym sosem żurawinowym. Myślicie, że to niezbyt dobre połączenie? pozwólcie mi się zaskoczyć! Aromatyczny, lekko słodki pasztet z selera i kwaskowaty sos to naprawdę zgrany duet. Koniecznie wypróbujcie również ten PASZTET Z CUKINII.

Przepis na pasztet z selera
Składniki na pasztet z selera:
- Dwie średniej wielkości selery
- Dwie marchewki
- Trzy ząbki czosnku
- Dwie cebule
- Trzy łyżki oleju
- Trzy małe jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- Sól, pieprz
- Łyżka przecieru pomidorowego
- Łyżka soku z cytryny
- Pół łyżeczki czarnuszki
- Łyżeczka garam masala.
Sos żurawinowy:
- Dwie garści suszonej żurawiny
- Trzy łyżki octu balsamicznego.
Jak zrobić pasztet z selera?
Zetrzyj selera i marchewkę na tarce o średnich oczkach. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż warzywa przez ok. 5 minut, tak aby się delikatnie zrumieniły.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz ok. 100 ml wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij przykrywkę i gotuj do momentu całkowitego odparowania wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, możesz wybrać ją łyżką. Ugotowane warzywa lekko przestudź.
Następnie oddziel białka od żółtek, a białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Warzywa wymieszaj z bułką tartą, przyprawami, sokiem z cytryny oraz żółtkami, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Stopniowo zacznij dodawać ubite białka, delikatnie mieszając masę warzywną szpatułką.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej pasztet. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 – 70 minut, do momentu aż pasztet będzie zwarty i zrumieniony. Podawaj całkowicie przestudzony.
Sos żurawinowy:
Żurawinę przesyp do niedużego garnka i zalej ją niedużą ilością wody, tak aby owoce były lekko przykryte. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj nieco wody, gotując go bez przykrywki przez ok. 5 minut.
Zobacz inne przepisy na dania bezglutenowe:
Bogracz Gulasz cebulowy Sałatka ziemniaczana z groszkiem Jajka faszerowane szynką i chrzanem Glazurowane marchewki Chili z dynią
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki