Pasztet z selera

Pasztet z selera

Próbowaliście już pieczonego selera? Na przykład pod postacią frytek lub zdrowych chipsów? Jeśli nie, powinniście możliwie jak najszybciej nadrobić zaległości. To niedoceniane warzywo pod wpływem pieczenia zyskuje głęboki smak i wyjątkową słodycz. Obłęd!

W ostatnim czasie zakochałam się w pasztetach warzywnych, które są rewelacyjną alternatywą dla pasztetów z mięsa. Nie było więc innej opcji: musiałam zrobić także pasztet z selera. Taka przekąska fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Możecie również potraktować ją jako dodatek do kanapek lub obiad do pracy.

Tym razem przygotowałam pasztet z selera z dodatkiem pasty pomidorowej oraz orientalnych przypraw. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej oraz kulinarnych eksperymentów. Podałam go z nieco bardziej konserwatywnym dodatkiem: aksamitnym sosem żurawinowym. Myślicie, że to niezbyt dobre połączenie? pozwólcie mi się zaskoczyć! Aromatyczny, lekko słodki pasztet z selera i kwaskowaty sos to naprawdę zgrany duet. Koniecznie wypróbujcie również ten PASZTET Z CUKINII.

Przepis na pasztet z selera

Składniki na pasztet z selera:

  • Dwie średniej wielkości selery
  • Dwie marchewki
  • Trzy ząbki czosnku
  • Dwie cebule
  • Trzy łyżki oleju
  • Trzy małe jajka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • Pół łyżeczki czarnuszki
  • Łyżeczka garam masala.

Sos żurawinowy:

  • Dwie garści suszonej żurawiny
  • Trzy łyżki octu balsamicznego.

Jak zrobić pasztet z selera?

Zetrzyj selera i marchewkę na tarce o średnich oczkach. Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż warzywa przez ok. 5 minut, tak aby się delikatnie zrumieniły.

Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz ok. 100 ml wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 5 minut, a następnie zdejmij przykrywkę i gotuj do momentu całkowitego odparowania wody. Jeśli będzie jej zbyt dużo, możesz wybrać ją łyżką. Ugotowane warzywa lekko przestudź.

Następnie oddziel białka od żółtek, a białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Warzywa wymieszaj z bułką tartą, przyprawami, sokiem z cytryny oraz żółtkami, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Stopniowo zacznij dodawać ubite białka, delikatnie mieszając masę warzywną szpatułką.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej pasztet. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 60 – 70 minut, do momentu aż pasztet będzie zwarty i zrumieniony. Podawaj całkowicie przestudzony.

Sos żurawinowy:

Żurawinę przesyp do niedużego garnka i zalej ją niedużą ilością wody, tak aby owoce były lekko przykryte. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, odparuj nieco wody, gotując go bez przykrywki przez ok. 5 minut.

Zobacz inne przepisy na dania bezglutenowe:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE