Kawa z tonikiem – espresso tonic

Kiedy upały nie opuszczają, kawa z tonikiem będzie orzeźwiającą alternatywą dla tradycyjnego espresso.
W naszym biurze to nie termometr lub włączenie klimatyzacji wyznacza nadejście lata i naprawdę gorących dni. To pierwsza kawa z tonikiem przygotowana w biurowej kuchni oznacza, że „to już”. I tak towarzyszy nam do samego końca lata, a czasem nawet trochę dłużej.
I trzeba przyznać: espresso tonic jest nie tylko pyszne, ale również wygląda bardzo efektownie. Co bardzo ważne – wcale nie jest trudne do zrobienia. Całym sekretem jest stabilna dłoń i lanie kawy delikatnym strumieniem po ściance szklanki.
Bez trudu powinniście uzyskać warstwowego drinka, który z pewnością postawi was na nogi. Nie wiem jak Was, ale mnie warstwowe drinki zawsze wprawiają w wakacyjny nastrój, a kiedy robię je samodzielnie (chociaż to wcale nie jest trudne) czuję się jak najprawdziwszy mistrz barmański.
A jeśli coś pójdzie nie tak i nie utworzą się wyraźne warstwy lub kawa całkowicie zmiesza się z tonikiem? Nic strasznego! W najgorszym wypadku i tak skończycie z pysznym i orzeźwiającym napojem, który będzie się po prostu prezentować w nieco inny sposób. Wciąż wystarczająco, aby jednocześnie się pobudzić i ochłodzić. I może nawet trochę, aby poczuć się jak na zasłużonym urlopie. Nawet jeśli siedzicie przed komputerem i wklepujecie statystyki w exela.

Przepis: kawa z tonikiem – espresso tonic
Kawa z tonikiem – składniki
- Espresso (ok. 100 ml) – lekko przestudzone
- Tonik (ok. 100 ml)
- Kostki lodu
- Plasterek cytryny
Jak zrobić: kawa z tonikiem
W szklance umieć kostki lodu, a następnie zalej je tonikiem. Najważniejszym krokiem jest wlanie kawy w odpowiedni sposób.
Aby utworzyły się dwie wyraźne warstwy, wlej delikatnie kawę po ściance szklanki. Możesz też wlewać ją po wypukłej stronie łyżeczki.
Na samym końcu dodaj plasterek cytryny i ciesz się orzeźwiającą kawą.
Tutaj możesz zobaczyć, jak zrobić kawę z tonikiem:
Zobacz też inne przepisy na drinki i napoje:
>> Nalewka z czerwonych porzeczek