Nalewka truskawkowa

Wykorzystaj w pełni sezon i zadbaj, aby w twojej spiżarni znalazła się nalewka truskawkowa. Podziękujesz sobie za to później.

Przepis: nalewka truskawkowa
Nalewka truskawkowa: składniki
- 1,5 kg słodkich truskawek
- 250 ml spirytusu (95%)
- 550 ml wódki (40%)
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- 200 ml wody
Nalewka truskawkowa: jak zrobić
Przygotowywanie nalewki truskawkowej rozpocznij od dokładnego umycia owoców, przebrania oraz usunięcia szypułek. Truskawki przekrój na połówki, a następnie umieść je w dużym słoju. Układaj owoce warstwami, każdą z nich posypując cukrem (wykorzystaj do tego ok. 250g cukru). Tak przygotowany słoik przykryj gazą i odstaw na parapet okna na 24 godziny. Co kilka godzin potrząsaj słoikiem, aby owoce się wymieszały.
Po tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a owoce puścić sporo soku. Teraz możesz wlać do słoja spirytus oraz wódkę, całość zamieszaj, zakręć i odstaw na 7-8 dni. W tym czasie owoce powinny oddać cały kolor i smak do płynu. Wówczas możesz zlać nalewkę, dokładnie odcedzając truskawki.
Zagotuj wodę z 250 gramami cukru, tak aby powstał lekki i nieco gęsty syrop. Następnie dodaj do niego sok z cytryny i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy syrop będzie chłody, stopniowo zacznij dodawać do niego zlaną wcześniej nalewkę, cały czas mieszając płyn.
Jeśli chcesz mieć pewność, że w nalewce nie będzie żadnych zanieczyszczeń, przelej ją raz jeszcze przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr od kawy.
Teraz możesz już przelać nalewkę do butelek i dokładnie zakręcić. Odstaw je w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka truskawkowa mogła w pełni dojrzeć. Im dłużej postoi, tym lepiej, jednak możesz ją otwierać już po około 3-4 miesiącach.