Zupa z sałaty

To idealna propozycja na leni obiad. Zupa z sałaty jest lekka i robi się ją ekspresowo.
Mówi się, że beżowy to taki „nijaki” kolor. Moim zdaniem sałata jest właśnie takim beżowym warzywem. Dodajemy ją do kanapek i sałatek, ale rzadko kiedy to ona jest gwiazdą jakiegokolwiek dania. A co gdyby tak odmienić role i statystkę obsadzić w roli głównej?
Sałata na działce mojego taty rośnie jak szalona, dlatego znalazłam świetny sposób na jej spożytkowanie. Zupa z sałaty jest zaskakująco smaczna i łatwa do przygotowania. Co bardzo ważne, to danie jest także niskokaloryczne, więc przepis przyda się wszystkim osobom na diecie.
Dodajcie do zupy kilka wyrazistych składników, takich jak np. ser pleśniowy, a danie zyska na charakterze. A jeżeli lubicie, kiedy coś wam chrupie, dodajcie do zupy sporą ilość prażonych orzechów, pestek dyni lub ziaren słonecznika. Obiecuję, że będzie pysznie!

Przepis: Zupa z sałaty
Składniki: Zupa z sałaty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ¼ małego selera
- Pół pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
- Garść świeżego majeranku
- 2 duże główki sałaty
- 180 g gęstego jogurtu naturalnego
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- Płatki migdałów do dekoracji
Zupa z sałaty: jak zrobić?
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz selera. Cebulę pokrój w piórka a ząbki czosnku rozgnieć przy pomocy noża. Wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka i zalej wodą, tak aby były lekko przykryte.
Dodaj około dwóch szczypt soli, przykryj pokrywką, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Warzywa powinny całkowicie zmięknąć, a nawet lekko się rozpadać.
W międzyczasie z grubsza posiekaj natkę pietruszki, majeranek i sałatę.
Zdejmij garnek z gotującymi się warzywami z ognia. Dodaj do niego sałatę, natkę pietruszki i majeranek, wymieszaj, a następnie odstaw na około 2 minuty. Po tym czasie dodaj do warzyw połowę jogurtu naturalnego, a następnie zblenduj całość na gładki krem.
Zupa z sałaty powinna być podawana od razu. Przed podaniem udekoruj ją kleksem jogurtu pokruszonym serem pleśniowym oraz płatkami migdałów.