Tarta Bounty

Tarta Bounty

Wracasz po całym dniu pracy i nie marzysz o niczym innym niż ciepły obiad. A tuż po przydałby się jeszcze deser, a tu jak na złość w domu nie uświadczysz żadnych słodkości. Mnie w takiej sytuacji uratowała właśnie ta tarta, którą robi się tyle, co przygotowanie szybkiego obiadu. Uwierzcie mi, to naprawdę błyskawiczny przepis! Jednak przejdźmy do konkretów.

Tarta Bounty – przepis

Tarta Bounty – składniki:

  • 30 dekagramów wiórek kokosowych
  • Trzy szklanki mleka
  • Dwa opakowania cukru wanilinowego
  • Budyń waniliowy
  • Ciasto kruche – 150 gramów miękkiego masła, 250 gramów mąki pszennej, jedno żółtko, szczypta cukru, szczypta soli.
  • Tabliczka roztopionej czekolady
  • Kilka szczypt mielonego imbiru
  • Liczi.

Tarta Bounty – jak zrobić?

Wszystko należy zacząć od przygotowania kokosowego kremu bardzo podobnego jak w przypadku CIASTA PINA COLADA. 30 dekagramów wiórek kokosowych gotujemy z trzema szklankami mleka, dwoma opakowaniami cukru wanilinowego tak długo aż cały płyn odparuje, a wiórki będą miękkie(około 20 minut). Następnie dla uzyskania bardziej spójnej masy warto dodać do kokosa budyń waniliowy rozrobiony w połowie płynu zalecanej na opakowaniu.

Przepis na samo kruche ciasto pojawiał się już tutaj kilka razy między innymi TUTAJ, więc tym razem odpuszczę sobie fragment z tym w jaki sposób je przygotować. Pieczemy je w 180 stopniach, aż nabierze ładnego, złotego koloru.

Gdy ciasto i masa lekko przestygną (co przy obecnych temperaturach zajmuje zaledwie parę chwil) możemy wyłożyć wiórki kokosowe na ciasto. Żeby nasz deser był jeszcze bardziej przypominający Bounty, całość polewamy tabliczką roztopionej czekolady. Następnie żeby nadać mu wyjątkowego smaku dodajemy do niego kilka szczypt mielonego imbiru. Ciasto przyozdabiamy kawałkami liczi i już możemy cieszyć się pysznym deserem.

Zobacz inne przepisy na tarty:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE