Kulki rybne marynowane

Moja mama przygotowała marynowane kulki rybne kilka lat temu jako eksperyment wigilijny. Sprawdziły się rewelacyjnie i teraz obowiązkowo muszą pojawić się na naszym stole. Jak łatwo się domyślić te kupne się do nich nie umywają, a gdy raz wypróbujecie ten przepis, to już nigdy nie sięgniecie po te ze sklepu.
Tak przygotowane kulki rybne świetnie sprawdzą się nie tylko na Wigilię i Boże Narodzenie. To również doskonała propozycja na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy. Gwarantuję, że waszym gościom przypadnie do gustu taka przekąska.
Przepis na kulki rybne marynowane
Marynowane kulki rybne – składniki:
Na pulpety:
- Jeden kilogram filetów rybnych ( u mnie w tym roku dorsz, ale świetnie sprawdzi się też np. mintaj lub inny rodzaj)
- Jedna cebula
- Jedno jajko
- 4 łyżki bułki tartej (+ naddatek do panierowania)
- Sól, pieprz.
Na zalewę octową:
- 2 szklanki wody
- szklanka octu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- połówka cebuli
- 3-4 łyżki cukru
- Sól.
Jak zrobić kulki rybne marynowane?
Rybę i cebulę mielimy przy pomocy robota kuchennego (nie musi być idealnie gładko, ważne by powstała nam względnie spójna masa). Następnie dodajemy roztrzepane jajko, sól, pieprz i bułkę tartą. Mieszamy i dokładnie łączymy całość.
Z masy rybnej wyrabiamy pulpeciki o wielkości mniej więcej piłeczki ping pongowej. Możemy je lekko spłaszczyć dzięki czemu będą się łatwiej smażyć. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Następnie w rondelku zagotowujemy wodę i ocet. Dodajemy przyprawy oraz cukier ( w tym momencie warto jej spróbować i ewentualnie dodać cukru lub wody, jeśli będzie zbyt ostra). W każdym słoiczku (powinny wyjść 2-3) umieszczamy 2-3 plasterki cebuli, ząbek czosnku przekrojony na pół, a następnie układamy pulpeciki. Zalewamy je zalewą, następnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni. To właśnie wtedy są najlepsze, chociaż nadają się do zjedzenia nawet po nocy spędzonej w zalewie.
Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie:
Śledzie w śmietanie Dorsz z sałatką kukurydzianą Dorsz sous vide z kalafiorowym puree Ryba po grecku Pieczony łosoś w sosie teriyaki Śledzie z żurawiną
Zobacz ostatnie przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki