Pieczony łosoś w sosie teriyaki
![Pieczony łosoś w sosie teriyaki](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2018/01/org3476c5252eadee10cde226c1663602ef.jpg)
Nie było mnie tu cały tydzień, ale to wszystko przez nadmiar obowiązków, także tych kulinarnych. Ale powracam już do dawnej regularności.
Wiem, że teraz internet podbijają najróżniejsze jajka i jajeczka, ale ja wyłamałam się z tego schematu, trochę z myślą o nadchodzącej majówce. Powracam z czymś niesamowicie pysznym w czym zakochałam się od pierwszego kęsa. Chodzi oczywiście o łososia, która jest wyjątkowo wdzięczną rybą, a co ważne w ostatnich latach zaczęła podbijać polskie stoły.
Łosoś świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad jako alternatywa dla kotleta schabowego (jest też od niego zdecydowanie zdrowszy) oraz jako zastępstwo klasycznej ryby w panierce, przygotowywanej w Polsce zarówno w piątki lub przykładowo podczas kolacji wigilijnej. Łosoś sprawdzi się zarówno na grillu, ale i spokojnie możecie zrobić go w piekarniku. I taki sposób właśnie wam dziś zademonstruję. Spróbujcie a nie pożałujecie!
![](https://okolicepalnika.pl/wp-content/uploads/2021/08/los.jpg)
Pieczony łosoś w sosie teriyaki – przepis
Pieczony łosoś w sosie teriyaki – składniki
Potrzebujemy (na pięć porcji)
- Pięć filetów z łososia (ok. 150-200 gramów każdy)
- Pół szklanki sosu teriyiaki
- Cztery łyżeczki płynnego miodu
- Ząbek czosnku
- Centymetr korzenia imbiru
- Dwie łyżeczki oleju sezamowego
- Kuskus do podania
- Garść pistacji.
Pieczony łosoś w sosie teryiaki – jak zrobić?
Ta potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki na marynatę (sos, miód, drobno posiekany czosnek, starty imbir oraz olej). Filety z łosia wkładamy do dużego naczynia i zalewamy je marynatą. Rybę trzymamy w niej co najmniej godzinę, ale może być to nawet cała noc.
Po wyjęciu z marynaty łososia pieczemy przez 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie przecedzoną marynatę gotujemy na sporym ogniu, tak długo by zgęstniała. (zajmie to mniej więcej tyle czasu co upieczenie łososia). W międzyczasie na suchej patelni prażymy pistacje.
Łososia układamy na kuskusie, polewamy go ciepłym sosem i posypujemy pokruszonymi pistacjami. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na ryby:
Śledzie w śmietanie Dorsz z sałatką kukurydzianą Azjatyckie kotleciki rybne Dorsz sous vide z kalafiorowym puree Bajgle z pstrągiem i cytrynowym serkiem Ryba po grecku