Sałatka z kukurydzy

Sałatka z kukurydzy jest szybka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?
Zacznijmy od najważniejszego: czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Zasada ta sprawdziła się już w moim życiu wielokrotnie, także jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie „co dziś dorzucimy do obiadu?”.
Wyjęłam z lodówki kilka składników i zaczęłam kombinować. Efekty tego kombinowania widzicie poniżej. Muszę Wam zdradzić, że sałatka z kukurydzy wyszła zaskakująco smaczna. Powinna przede wszystkim przypaść do gustu wielbicielom azjatyckich smaków (chociaż jak możecie się domyślać, nie jest to azjatycki przepis), a i kuchennym tradycjonalistom powinna zasmakować.
Ja akurat używałam kukurydzy w kolbach, ale jeśli nią nie dysponujecie, nie musicie się martwić – w dalszym ciągu możecie przygotować tę pyszną sałatkę, wykorzystując kukurydzę w puszce.
Sałatka z kukurydzy będzie bardzo ciekawym dodatkiem do pieczonych ryb i mięs. Możecie też zastąpić nią klasyczną surówkę lub wykorzystać ją, jako coś w rodzaju salsy, podawanej np. z meksykańskimi tacos. Możliwości macie sporo i gwarantuję wam, że jeśli ją przygotujecie, z pewnością się nie zawiedziecie.

Sałatka z kukurydzy – przepis
Sałatka z kukurydzy – składniki
- 2 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy
- 2 ostre, czerwone papryczki
- 1 duża czerwona cebula
- ok. 80 g fety
- świeże liście bazylii
- 2 łyżki soku z limonki (ew. cytryny)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sałatka z kukurydzy – jak zrobić?
Rozpocznij od przygotowania kukurydzy. Masz dwie opcje:
Jeśli używasz kukurydzę w kolbach, obierz ją z liści i usuń wszystkie długie nitki. Przełóż je na suchą, rozgrzaną patelnię grillową (może być też zwykła, a latem dobrze sprawdzi się grill). Opiekaj je z każdej strony, do momentu aż kukurydza się mocno zrumieni, a wręcz delikatnie przypali. Następnie, trzymając kolbę w pionie, zetnij z niej nasionka.
Gdy wykorzystujesz kukurydzę z puszki, dokładnie ją odcedź i pozostaw na kilkadziesiąt minut, aby przeschła. Przełóż ją na rozgrzaną patelnię, a następnie podpiekaj do momentu, aż się mocno zrumieni.
Następnie do kukurydzy dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Całość skrop oliwą oraz sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj pokruszoną fetę oraz pokrojoną w paseczki bazylię.
Sałatka z kukurydzy najlepiej smakuje na ciepło.
Zobacz także inne przepisy na sałatki:
> Sałatka z selerem konserwowym i ananasem