Dżem truskawkowy z rabarbarem

Dżem truskawkowy z rabarbarem

Kiedy sezon trwa w najlepsze, trudno się zdecydować, które przetwory zrobić w pierwszej kolejności. A może wcale nie trzeba decydować? Dziś postanowiłam połączyć ze sobą moje dwa ulubione letnie przysmaki: truskawki i rabarbar.

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź na Ceneo.pl

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takiego dżemu, warto nadrobić zaległości, bo to naprawdę niebiańskie połączenie.

Przepis na dżem truskawkowy z rabarbarem

Składniki na dżem truskawkowy z rabarbarem

Na 6 słoiczków po 250 ml

  • 1,5 kg truskawek
  • 750 g rabarbaru
  • 300 g cukru
  • 3 łyżki pektyny
  • Sok z połowy cytryny

Jak zrobić dżem truskawkowy z rabarbarem?

Rabarbar umyj i odkrój zgrubiałe części. Następnie pokrój go na kawałki o długości ok. 1 cm. Zasyp je cukrem i odstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia dodaj do niego pół szklanki wody i zacznij powoli smażyć rabarbar w dużym garnku na niewielkim ogniu. Po około 30 minutach dodaj do rabarbaru umyte, odszypułkowane i pokrojone w połówki truskawki.

Owoce smaż przez ok. 60-90 minut na bardzo małym ogniu (czas gotowania zależy od tego, jak soczyste są owoce). Całość często mieszaj.

Po tym czasie dodaj do owoców sok z cytryny oraz pektynę. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.

Aby sprawdzić, czy dżem truskawkowy z rabarbarem będzie miał odpowiednią konsystencję, wyłóż łyżkę dżemu na niewielki spodek, a następnie włóż go na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób przekonasz się, jaką konsystencję będzie miał wystudzony dżem. Jeżeli konsystencja ci nie odpowiada, gotuj owoce przez kolejnych kilkanaście minut, do momentu uzyskania oczekiwanego rezultatu.

Gorący dżem przelej do wyparzonych słoiczków. Dokładnie wyczyść ich brzegi, a następnie dokładnie dokręć. Przetwory studź do góry dnem .

Jeśli chcesz mieć pewność, że dżem się nie zepsuje, możesz dodatkowo go zapasteryzować. W tym celu wyłóż dno dużego garnka ściereczką. Ułóż w nim słoiczki oddzielając je jeszcze jedną ściereczką. Zalej wodą do ok. 2/3 wysokości słoików. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie wystudź.

Dżem truskawkowy z rabarbarem możesz przechowywać bardzo długo w suchym i ciemnym pomieszczeniu.

Zobacz też inne przepisy na przetwory i dżemy:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE