Lody malinowe bez maszynki

Lody malinowe bez maszynki

Jaki jest najlepszy, letni deser? Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że odpowiedź powinna brzmieć: domowe lody. Dzisiaj mam dla was wersję z kawałkami malin, która natychmiast skradła moje serce.

Jakiej śmietany użyć robiąc domowe lody?

Aby zrobić domowe lody bez jajek i maszynki będziesz potrzebować tłustej śmietanki, nadającej się do ubijania. W tym wypadku sięgnij po taką, która zawiera 30% lub 36% tłuszczu. Osobiście wolę lody zrobione z 30% śmietanki, ale to kwestia osobistych preferencji.

Bardzo ważnym jest, aby śmietana była dobrej jakości dlatego uważnie przeczytaj jej skład. Jeśli zauważysz na etykiecie, że produkt zawiera różnego rodzaju dziwne dodatki, tłuszcze roślinny lub inne stabilizatory, poszukaj czegoś innego.

Lody zrobione ze złej jakości śmietany mogą mieć nieprzyjemną konsystencję i zostawiać nieprzyjemny nalot w trakcie jedzenia. Jeśli w trakcie przygotowywania lodów pojawią się jakieś problemy, najpewniej będą one wynikać właśnie z jakości użytej śmietany.

Jakie owoce nadają się do zrobienia lodów?

Wykorzystując tę metodę, możesz przygotować nie tylko lody malinowe. Możesz śmiało eksperymentować wykorzystując inne, sezonowe owoce. Pamiętaj jednak, że nie powinny zawierać zbyt dużo wody, ponieważ w lodach mogą pojawić się kryształki lodu. W takim wypadku warto wcześniej odparować nadmiar płynu, gotując owoce przez kilkanaście minut.

Jak zrobić domowe lody bez maszynki?

Wykorzystując ten przepis, zrobisz lody malinowe bez maszynki. Dzięki śmietanie, są kremowe i puszyste, dlatego też nie ma konieczności dodawania do nich jajek.

Chociaż nie jest to konieczne, w trakcie mrożenia warto od czasu do czasu przemieszać masę przy pomocy łyżki lub ręcznego miksera. Ten zabieg sprawi, że masa będzie jeszcze bardziej puszysta i równiej zmrożona, a dodatki nie opadną na dno pojemnika.

Jak długo lody można trzymać w zamrażalniku?

Jak w przypadku większości mrożonek, domowe lody mają dosyć długi termin ważności. Oczywiście nie jest to wieczność, ale bez większych obaw możesz przechowywać je przez kilka miesięcy. Najprawdopodobniej i tak zdążysz je wcześniej zjeść.

Pamiętaj jedynie, aby lody trzymać w zamykanym pojemniku, który zapobiegnie przenikaniu zapachów. Jeśli mrozisz potrawy o względnie intensywnych aromatach, raczej nie umieszczaj ich w tej samej szufladzie co lody.

Przepis na lody malinowe bez maszynki

Składniki na lody malinowe bez maszynki

  • 500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej)
  • 300 g malin
  • 400 g zagęszczonego mleka słodzonego

Jak zrobić lody malinowe bez maszynki

Maliny przesyp do miseczki. Rozgnieć je przy pomocy widelca, tak aby masie wciąż były kawałki owoców. Jeśli chcesz, możesz też zmiksować je przy pomocy blendera, dzięki czemu lody będą bardziej jednorodne.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, uważając aby nie robić tego zbyt długo bo śmietana może zamienić się w masło. Jeśli tak się stanie, musisz zacząć robić wszystko od nowa.

Do ubitej śmietany dodaj zagęszczone mleko i rozgniecione maliny. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby powstała jednolita masa.

Przelej masę lodową do pojemnika i wstaw go do zamrażalnika. Schładzaj przez około 8 godzin. Aby masa była bardziej puszysta, a maliny równomierniej rozprowadzone po lodach, w pierwszej fazie chłodzenia lodów postaraj się je przemieszać co godzinę przy pomocy łyżki lub miksera.

Czas mrożenia zależy od tego, jaka temperatura panuje w twojej zamrażarce i jakie rozmiary ma naczynie, w którym przygotowujesz lody.

Jeśli chcesz przechowywać lody przez dłuższy czas w zamrażalniku, upewnij się, że pojemnik w którym je trzymasz jest szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie lody mogą przejść zapachami innych produktów w nim przechowywanych.

Zobacz też inne przepisy na desery

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE