Makaron z dynią i boczkiem

Po świętach i przydługim okresie sylwestrowym powoli wracam dziś do życia. Zdaję sobie sprawę, z tego, że ten start powinien być jak najbardziej spokojny i mało inwazyjny. Dlatego też ograniczam obowiązki i zajęcia do tych najbardziej niezbędnych. Jakimś cudem na Kleparzu spotkałam dziś dynie, która zazwyczaj na stołach gości parę miesięcy wcześniej. Nie mogłam więc nie skorzystać z okazji i jej nie kupić. Dlatego też obiad dziś będzie miły, leniwy, weekendowy i niezbyt wymagający.
Przepis na makaron z dynią i boczkiem
Składniki na makaron z dynią i boczkiem:
Na 2 – 3 porcje:
- 400 gramów makaronu spaghetti
- 300 gramów obranej, surowej dyni
- 100 gramów boczku
- Jedna cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 gramów kwaśnej śmietany
- Garść ziaren słonecznika
- Oliwka z oliwek (2 łyżki)
- Sól
- Duża szczypta pieprzu
- 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
Jak zrobić makaron z dynią i boczkiem?
Zaczynamy od około 300 gramów obranej i surowej dyni, którą kroimy na niewielkie kawałki. Potem polewamy ją oliwą, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy aż się w miarę równo opieką i zmiękną.
W tym czasie na głębokiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy dynię i 150 gramów kwaśnej śmietany. Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze raz doprawiamy przyprawami, którymi posypaliśmy dynię. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy troszkę wody. Takim sosem polewamy makaron, który gotujemy w osolonej wodzie (około 400 gramów spaghetti) . Na koniec całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Zobacz też inne przepisy na makarony:
Makaron ryżowy z wieprzowiną Sos boloński Makaron z marchewki z prażoną ciecierzycą i sosem imbirowym Sałatka z wędzonym kurczakiem i tortellini Orientalna wołowina z spaghetti z warzyw Spaghetti z cukinii z pieczoną ricottą i pomidorami
Zobacz najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo