Pierogi z farszem mięsnym i gruszką

Pierogi z farszem mięsnym i gruszką

Całkowicie zaniedbałam bloga, ale wynika to chyba z tego, że ciągle jeszcze mam masę zapasów od mamy i sama niewiele gotuję. Niemniej trzeba, żeby w końcu coś się tutaj zadziało. W dzisiejszym przepisie za kuchenką stała moja siostra, ale wyszło tak dobre, że trzeba się tym podzielić :)

Przepis na pierogi z farszem mięsnym i gruszką

Składniki na pierogi z farszem mięsnym i gruszką:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Jedno jajko.

Farsz:

  • Pół kilograma łopatki wieprzowej
  • Udko z kurczaka
  • Jedna cebula
  • Jedna gruszka
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz
  • Dwa żółtka.

Jak zrobić pierogi z farszem mięsnym i gruszką?

Na samym początku Madzia ugotowała około pół kilograma łopatki wieprzowej i jedno udko z kurczaka. Następnie ostudziła, łopatkę pokroiła w kostkę i oddzieliła mięso kurczaka od kości, po czym całe mięso drobno zmieliła. W kolejnym kroku dodała podsmażoną i drobniutko pokrojoną (oj, Madzia potrafi drobno siekać..) cebulę. I teraz czas na to, co czyni ten farsz niezwykłym! Mięso i cebulę mieszamy z jedną dużą gruszką startą na małych oczkach razem ze skórką. Następnie przyprawiamy łyżeczką majeranku, solą i pieprzem, dodajemy dwa żółtka, dokładnie mieszamy i mamy gotowy farsz :)

Teraz coś w czym Madzia jest mistrzem, czyli ciasto na pierogi. Niby sprawa prosta, bo w jego skład wchodzą tylko: trzy szklanki mąki, pół szklanki ciepłej wody, szczypta soli i jedno jajko, ale mi jakoś nigdy nie wychodzi takie jak jej. Może to kwestia samozaparcia, albo talentu. Wolę o tym nie myśleć. Reszta jest już banalnie prosta: ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Następnie łyżeczką nakładamy farsz, sklejamy i gotujemy. Z tych proporcji wyszło około 80 pierogów, tak pysznych, że każdy z mieszkania przyłożył się do tego, żeby zniknęły w ciągu pół godziny.

Zobacz inne przepisy na pierogi i kluski:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE