Pierogi z farszem mięsnym i gruszką

Całkowicie zaniedbałam bloga, ale wynika to chyba z tego, że ciągle jeszcze mam masę zapasów od mamy i sama niewiele gotuję. Niemniej trzeba, żeby w końcu coś się tutaj zadziało. W dzisiejszym przepisie za kuchenką stała moja siostra, ale wyszło tak dobre, że trzeba się tym podzielić :)
Przepis na pierogi z farszem mięsnym i gruszką
Składniki na pierogi z farszem mięsnym i gruszką:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- Pół szklanki ciepłej wody
- Szczypta soli
- Jedno jajko.
Farsz:
- Pół kilograma łopatki wieprzowej
- Udko z kurczaka
- Jedna cebula
- Jedna gruszka
- Majeranek
- Sól
- Pieprz
- Dwa żółtka.
Jak zrobić pierogi z farszem mięsnym i gruszką?
Na samym początku Madzia ugotowała około pół kilograma łopatki wieprzowej i jedno udko z kurczaka. Następnie ostudziła, łopatkę pokroiła w kostkę i oddzieliła mięso kurczaka od kości, po czym całe mięso drobno zmieliła. W kolejnym kroku dodała podsmażoną i drobniutko pokrojoną (oj, Madzia potrafi drobno siekać..) cebulę. I teraz czas na to, co czyni ten farsz niezwykłym! Mięso i cebulę mieszamy z jedną dużą gruszką startą na małych oczkach razem ze skórką. Następnie przyprawiamy łyżeczką majeranku, solą i pieprzem, dodajemy dwa żółtka, dokładnie mieszamy i mamy gotowy farsz :)
Teraz coś w czym Madzia jest mistrzem, czyli ciasto na pierogi. Niby sprawa prosta, bo w jego skład wchodzą tylko: trzy szklanki mąki, pół szklanki ciepłej wody, szczypta soli i jedno jajko, ale mi jakoś nigdy nie wychodzi takie jak jej. Może to kwestia samozaparcia, albo talentu. Wolę o tym nie myśleć. Reszta jest już banalnie prosta: ciasto cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Następnie łyżeczką nakładamy farsz, sklejamy i gotujemy. Z tych proporcji wyszło około 80 pierogów, tak pysznych, że każdy z mieszkania przyłożył się do tego, żeby zniknęły w ciągu pół godziny.
Zobacz inne przepisy na pierogi i kluski:
Uszka z grzybami Gulasz jabłkowo cebulowy z kluseczkami Pierogi z kapustą i grzybami Kluski śląskie Kopytka Śląskie kluseczki z mięsnym nadzieniem
Zobacz ostatnie przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo