Okruszkowy makaron

Wiadomo, nie raz bywa tak, że człowiek nie zdąży, zapomni lub znajdzie sobie milion innych powodów żeby nie wybierać się na zakupy. Zostaje wtedy tylko kombinowanie lub odgrzebywanie w pamięci ultraekonomicznych przepisów.
Pierwszy raz zobaczyłam ten przepis w książce Pasta & Co, wydał mi się zaskakująco porosty, ale też godny zapamiętania jako jeden z tych „na gorsze czasy”. Nie miałam co do niego zbyt wysokich oczekiwań i jakież było moje zdziwienie kiedy zrobiłam go po raz pierwszy.

Przepis na okruszkowy makaron
Składniki na okruszkowy makaron:
- 300 gramów makaronu
- Dwa ząbki czosnku
- Dwie kromki ciemnego chleba
- Masło
- Sól
- Pieprz
- Bazylia
- Tymianek
- 50 gramów sera żółtego
- Szczypiorek
- Opcjonalnie: 4 pokrojone w kostkę plastry boczku/szynki, jajko sadzone, kiełki. ziarna słonecznika.
Jak zrobić okruszkowy makaron?
Tak na prawdę potrzeba nam niewiele, a produkty nam potrzebne znajdą się w nawet najbardziej ogołoconej kuchni. Przygotowanie go trwa tyle co ugotowanie makaronu dlatego warto od tego zacząć. Następnie w robocie kuchennym ucieramy dwa ząbki czosnku (ci mniej leniwi mogą go ładnie posiekać). Do czosnku dorzucamy dwie kromki ciemnego chleba (poleca m te na prawdę bardzo ciemne i orkiszowe, chociaż tak na dobrą sprawę nada się każdy).
Wszystko miksujemy tak aby uzyskać niewielkie okruszki. Chleb podsmażamy na maśle tak aby był chrupki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Zaraz po odcedzeniu, na patelnię wrzucamy wilgotny makaron i obtaczamy go w chlebie. Smaczny i pachnący obiad jest już właściwie gotowy.
Taka baza daje nam właściwie nieograniczone pole do urozmaiceń. Najczęściej makaron posypuję startym serem i szczypiorkiem. Polecam też dodanie np. podsmażonego boczku lub szynki, uprażonych ziaren słonecznika, kiełków a nawet położenie na makaronie jajka sadzonego o lekko ściętym żółtku.
Zobacz też inne przepisy na makaron:
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem Makaron z masłem szałwiowym Makaron ryżowy z wieprzowiną Spaghetti aglio e olio Spaghetti napoli Wieprzowina na ostro
Zobacz najnowsze przepisy:
- Jaki stół do kuchni wybrać?
- Pesto bazyliowe
- Pasta z makreli
- Marchewka z ubijaną fetą
- 5 młynków, które warto mieć w kuchni