Potrójnie czekoladowy deser

Potrójnie czekoladowy deser

Czekolada? Któż jej nie lubi. Tym razem postanowiłam więc potroić przyjemność i połączyć jej trzy rodzaje – białą, mleczną i gorzką – aby stworzyć deser niemal idealny.

Przepis, który możecie zobaczyć poniżej funkcjonuje w kilku różnych wariantach. Często możecie spotkać go w postaci ciasta. Ja jednak zdecydowałam się na nieco inny wariant i trzy rodzaje musu podałam w szklance. Taki deser świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Może być też ciekawą alternatywą dla lodów, gdyż świetnie smakuje schłodzony.

Przepis na potrójnie czekoladowy deser

Składniki na potrójnie czekoladowy deser:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka
  • 60 g białej czekolady
  • 80 mlecznej czekolady
  • Trzy płaskie łyżki kakao
  • Bezy do dekoracji.

Jak zrobić potrójnie czekoladowy deser?

Chłodną śmietankę ubij na sztywno przy pomocy miksera. Dodaj do niej serek mascarpone oraz mleko, a następnie miksuj przez około minutę, aby uzyskać jednolitą, gładką i puszystą masę.

Masę podziel na trzy równe części. Każdą z nich przełóż do osobnej miseczki.

W kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść mleczną czekoladę pokrojoną na nieduże kawałki. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodaj ją do masy śmietanowej razem z łyżką kakao.  Dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstała najciemniejsza warstwa.

Do drugiej miseczki dodaj 2 łyżki kakao i również dokładnie wymieszaj, aby otrzymać środkową warstwę deseru.

Do trzeciej miseczki dodaj białą czekoladę roztopioną dokładnie w ten sam sposób, co czekolada mleczna. Także dokładnie wymieszaj. W ten sposób przygotowałeś ostatnią, najjaśniejszą warstwę.

Wszystkie trzy masy odstaw na godzinę do lodówki, aby lekko stężały. Następnie przełóż je do rękawów cukierniczych i przy ich pomocy wyciskaj je kolejno do wysokich kieliszków w kolejności najciemniejsza, średnia i jasna masa.

Desery odstaw na noc do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Przed podaniem udekoruj je pokruszonymi bezami.

Zobacz też inne przepisy na czekoladowe desery:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE