Potrójnie czekoladowy deser
Czekolada? Któż jej nie lubi. Tym razem postanowiłam więc potroić przyjemność i połączyć jej trzy rodzaje – białą, mleczną i gorzką – aby stworzyć deser niemal idealny.
Przepis, który możecie zobaczyć poniżej funkcjonuje w kilku różnych wariantach. Często możecie spotkać go w postaci ciasta. Ja jednak zdecydowałam się na nieco inny wariant i trzy rodzaje musu podałam w szklance. Taki deser świetnie sprawdzi się na imprezach i rodzinnych spotkaniach. Może być też ciekawą alternatywą dla lodów, gdyż świetnie smakuje schłodzony.
Przepis na potrójnie czekoladowy deser
Składniki na potrójnie czekoladowy deser:
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml mleka
- 60 g białej czekolady
- 80 mlecznej czekolady
- Trzy płaskie łyżki kakao
- Bezy do dekoracji.
Jak zrobić potrójnie czekoladowy deser?
Chłodną śmietankę ubij na sztywno przy pomocy miksera. Dodaj do niej serek mascarpone oraz mleko, a następnie miksuj przez około minutę, aby uzyskać jednolitą, gładką i puszystą masę.
Masę podziel na trzy równe części. Każdą z nich przełóż do osobnej miseczki.
W kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść mleczną czekoladę pokrojoną na nieduże kawałki. Kiedy całkowicie się rozpuści, dodaj ją do masy śmietanowej razem z łyżką kakao. Dokładnie wymieszaj. W ten sposób powstała najciemniejsza warstwa.
Do drugiej miseczki dodaj 2 łyżki kakao i również dokładnie wymieszaj, aby otrzymać środkową warstwę deseru.
Do trzeciej miseczki dodaj białą czekoladę roztopioną dokładnie w ten sam sposób, co czekolada mleczna. Także dokładnie wymieszaj. W ten sposób przygotowałeś ostatnią, najjaśniejszą warstwę.
Wszystkie trzy masy odstaw na godzinę do lodówki, aby lekko stężały. Następnie przełóż je do rękawów cukierniczych i przy ich pomocy wyciskaj je kolejno do wysokich kieliszków w kolejności najciemniejsza, średnia i jasna masa.
Desery odstaw na noc do lodówki, aby dobrze się schłodziły. Przed podaniem udekoruj je pokruszonymi bezami.