Prosty sorbet truskawkowy
Kiedy do lata za daleko urządzam je sobie sama zaglądając tylko do zamrażarki. Tym razem poczułam nieodpartą potrzebę zrobienia czegoś z mrożonymi truskawkami, a ostatecznie padło na coś niesamowicie prostego, czyli sorbet truskawkowy.
Sorbet to klasyk mrożonych deserów, który swój początek ma w Azji, a dokładnie rzecz biorąc w Iranie. Do Europy dotarł dzięki Turkom. Jego prostota sprawia, że można zrobić go dosłownie z każdych dostępnych owoców. U mnie – jak już wspomniałam padło na truskawki, które – nie będę ukrywać – są moją słabością.
Od razu – bo pewnie to pytanie padnie prędzej czy później – wytłumaczę, jaka jest różnica pomiędzy sorbetami a lodami. Sorbet można nazwać lodami w wersji light. Dlaczego? Gdyż do ich stworzenia właściwie nie używa się tłuszczu. Smak nadają owoce i cukier. W przypadku lodów w ich składzie może znaleźć się masło, jajka oraz mleko.
Przepis na prosty sorbet truskawkowy
Składniki na prosty sorbet truskawkowy:
- Garść (150 – 200 gramów) świeżych lub zamrożonych truskawek
- Dwie – trzy łyżeczki jogurtu naturalnego.
- Łyżeczka cukru wanilinowego
Jak zrobić prosty sorbet truskawkowy?
Taki dzień jak dziś kiedy pogoda sama nie może się zdecydować, czy jest już wiosną, czy jeszcze zimą, to najlepszy czas na sorbet truskawkowy domowej roboty.
Na początku wyciągam wtedy garść (albo i kilka garści) truskawek zamrożonych latem, następnie dodaję do nich dwie a nawet i trzy łyżeczki jogurtu naturalnego i ewentualnie łyżeczkę cukru wanilinowego.
Wszystko blenduję na gładką masę i sorbet gotowy. Dzięki temu, że truskawki były już wcześniej zamrożone, sorbet nie musi trafić do lodówki ani do zamrażarki.
I lato w moim domu znowu jest gotowe i już na spokojnie można wracać do upragnionego relaksu.