Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Po całym dniu biegania padam z nóg więc dziś krótko, zwięźle i bez zbędnego gadania – szpinakowe naleśniki z dodatkiem fety. To prosty przepis, który sprawi, że pokochacie szpinak.

A szpinak warto też kochać ze względów zdrowotnych. Ma mnóstwo witaminy C i luteiny. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy, dzięki czemu będziecie cieszyć się prawidłowym ciśnieniem oraz regularną pracą serca. A przy tym – i nie zapominajmy o tym – dobrze smakuje oraz jest niezwykle uniwersalnym produktem, który nadaje się nie tylko do naleśników. Wykorzystacie go też z powodzeniem do tart, makaronów.

W tym przepisie używam go mrożonego, ale równie smaczny, a może i smaczniejszy, jest świeży.

Dodam też, że D. stwierdził, że należy nazwać to przysmakiem Popeya więc wytwarzam więź i przynajmniej o tym wspominam.

Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki na naleśniki ze szpinakiem i fetą:

  • Jedno jajko.
  • Szklanka mąki (około 150 gramów)
  • Półtorej szklanki mleka (około 325 mililitrów)
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Paczka szpinaku mrożonego
  • Dwa ząbki czosnku
  • Jogurt naturalny
  • Pół opakowania fety (około 130 gramów).

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?

Do stworzenia naszych naleśników, wystarczy nam zrealizowanie kilku prostych kroków. Jajko, szklankę mąki, półtorej szklanki mleka i szczyptę soli zamieniamy w masę naleśnikową. Tychże smażymy do oporu.

Następnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i wrzucamy do niej paczkę szpinaku oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy jeszcze kilka łyżeczek jogurtu naturalnego oraz połówkę pokruszonej fety. Solimy, pieprzymy, mieszamy i otrzymujemy gotową masę szpinakową.

Na końcu tak usmażone naleśniki łączymy z naszym szpinakiem i fetą, naleśniki zawijamy, kroimy na pół i możemy je podawać. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też inne przepisy na naleśniki i placki:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE