Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Po całym dniu biegania padam z nóg więc dziś krótko, zwięźle i bez zbędnego gadania – szpinakowe naleśniki z dodatkiem fety. To prosty przepis, który sprawi, że pokochacie szpinak.
A szpinak warto też kochać ze względów zdrowotnych. Ma mnóstwo witaminy C i luteiny. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy, dzięki czemu będziecie cieszyć się prawidłowym ciśnieniem oraz regularną pracą serca. A przy tym – i nie zapominajmy o tym – dobrze smakuje oraz jest niezwykle uniwersalnym produktem, który nadaje się nie tylko do naleśników. Wykorzystacie go też z powodzeniem do tart, makaronów.
W tym przepisie używam go mrożonego, ale równie smaczny, a może i smaczniejszy, jest świeży.
Dodam też, że D. stwierdził, że należy nazwać to przysmakiem Popeya więc wytwarzam więź i przynajmniej o tym wspominam.
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na naleśniki ze szpinakiem i fetą:
- Jedno jajko.
- Szklanka mąki (około 150 gramów)
- Półtorej szklanki mleka (około 325 mililitrów)
- Sól
- Pieprz
- Cebula
- Paczka szpinaku mrożonego
- Dwa ząbki czosnku
- Jogurt naturalny
- Pół opakowania fety (około 130 gramów).
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?
Do stworzenia naszych naleśników, wystarczy nam zrealizowanie kilku prostych kroków. Jajko, szklankę mąki, półtorej szklanki mleka i szczyptę soli zamieniamy w masę naleśnikową. Tychże smażymy do oporu.
Następnie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i wrzucamy do niej paczkę szpinaku oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Dorzucamy jeszcze kilka łyżeczek jogurtu naturalnego oraz połówkę pokruszonej fety. Solimy, pieprzymy, mieszamy i otrzymujemy gotową masę szpinakową.
Na końcu tak usmażone naleśniki łączymy z naszym szpinakiem i fetą, naleśniki zawijamy, kroimy na pół i możemy je podawać. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz też inne przepisy na naleśniki i placki:
Podpłomyki Tortille z serem halloumi i hummusem Naleśniki ryżowe z malinami Kotleciki jaglane z burakami Naleśniki z ryżu – 1 składnik Kofty jagnięce na podpłomykach
Zobacz najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo