Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

Kiedy znajomi wpadają na szybki alkohol, warto byłoby przygotować coś odpowiednio sycącego i szybkiego do przegryzania, a przy okazji dobrze wchłaniającego procenty. Po zlustrowaniu zawartości lodówki w ciągu 15 minut powstało coś niezwykle pachnącego i pysznego :)

Przepis na przekąski z ciasta francuskiego

Składniki na przekąski z ciasta francuskiego:

  • Ciasto francuskie
  • Jedno jajko
  • Jedna, spora kiełbasa śląska
  • Jedna cebula
  • Jeden duży ząbek czosnku
  • Pięć pieczarek
  • Jeden pomidor
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Oregano.

Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego?

Podstawą jest ciasto francuskie (nie oszukujmy się – gotowe – bo kto miałby głowę bawić się z zagniataniem go w momencie, gdy goście już za drzwiami), które kroimy na niewielkie kwadraciki. Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą.

Teraz czas na farsz: podsmażamy sporą kiełbaskę pokrojona w półplasterki, dodajemy cebulę i czosnek i czekamy, aż się zeszklą. Opcjonalnie można dorzucić na przykład pieczarki pokrojone w plasterki. Niestety tych u mnie zabrakło. Następnie dorzucamy jeszcze pokrojonego w kostkę pomidora – podsmażamy tak długo, aż się rozpadnie, a większość wody odparuje. Potem dodajemy kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Ważne żeby farsz nie był płynny. Nadmiar wody koniecznie trzeba odparować, bo nie chcemy sosu tylko coś, co stabilnie utrzyma nam się na cieście. Nie zostaje nam już nic więcej, jak przełożyć farsz na kwadraty z ciasta francuskiego. Z każdej strony powinno zostać około centymetra wolnego miejsca tak, żeby zrobiły nam się ładne poduszeczki. Żeby ciasto lepiej wyrosło możemy delikatnie naciąć je dookoła farszu. Piec, aż będą złote przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE