Zawijasy z salami

To jedna z tych przekąsek, która niemal zawsze znika ze stołu jako pierwsza. I właściwie nie ma się czym martwić, bo jej zrobienie to mniej niż 5 minut roboty, więc będziecie mogli spokojnie dorobić kolejne porcje.
Tak przygotowane zawijasy z salami są moim ulubionym rozwiązaniem, gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Przepis na zawijasy z salami
Składniki na zawijasy z salami:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g przecieru pomidorowego
- Łyżka ziół prowansalskich
- Sól
- 150 g salami z papryką (lub pepperoni)
- 100 g sera żółtego (cheddar lub gouda)
Sos czosnkowy: - 2 ząbki czosnku
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- Łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Jak zrobić zawijasy z salami
Dużą, płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na blacie rozwiń ciasto francuskie, a następnie rozsmaruj na nim równomiernie przecier pomidorowy, zostawiając ok 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Przecier posól i oprósz ziołami prowansalskimi, tak aby przyprawy były na całej powierzchni.
Następnie na cieście rozłóż salami, układając plasterek obok plasterka, tak by przykryły prawie całe ciasto.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę sera rozsyp na salami, a następnie ciasno zwiń ciasto francuskie wzdłuż dłuższego brzegu, tak aby powstała rolada. Tak przygotowany rulon wstaw do lodówki na około godzinę.
Schłodzoną roladę wyjmij z lodówki i pokrój ją na plasterki o grubości około 2cm. Każdy z nich posyp dodatkowo serem startym na tarce o drobnych oczkach.
Zawijasy z salami rozłóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić.
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy, mieszając ze sobą starty na tarce czosnek z wszystkimi pozostałymi składnikami.
Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje na ciepło.
Możesz też przygotować zawijasy z wyprzedzeniem i trzymać je pod przykryciem w lodówce. Przed przyjściem gości wystarczy je już tylko upiec.
Zobacz też inne przepisy na przekąski:
Paszteciki z kapustą Jajka po szkocku Koreczki z tortilli Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Paszteciki z mięsem
Zobacz też nowe przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki