Grzanki z kozim serem i granatem

Grzanki z kozim serem i granatem

Weekendowe śniadania to jedna z najlepszych okazji do celebrowania wolnego czasu. To właśnie wtedy mamy czas żeby na spokojnie porozkoszować się wolnym czasem, delektować się idealnie zaparzoną kawą i po prostu być ze sobą. No i wiadomo! Nie można zapominać o czymś pysznym.

To właśnie w weekendy można nieco bardziej zaszaleć w kuchni i przygotować coś więcej niż szybki koktajl lub nudną kanapkę z serem. No, oczywiście nie ma co się za bardzo rozpędzać, bo w końcu kto chciałby zmarnować cały wolny czas na stanie przy garach?

Właśnie z tego względu zaczęłam kolekcjonować przepisy na szybkie, ale jednocześnie efektowne śniadania, które idealnie sprawdzają się w weekend. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, ale efekt jest naprawdę rewelacyjny.

Jednym z takich dań są grzanki z kozim serem i granatem. Obok tostów z boczniakami i tostów z morelami, to mój absolutny numer jeden.

Czym można zastąpić ser kozi?

Ser kozi ma dosyć charakterystyczny smak, dlatego wiele osób za nim nie przepada. Jeśli należysz do tej grupy, możesz zastąpić go np. serem pleśniowym, camembertem, brie lub kremowym serkiem śmietankowym.

Co jeszcze można dodać na grzanki?

W przypadku takich grzanek warto eksperymentować, bo dosyć nieoczekiwanie można odkryć bardzo ciekawe smaki. Idealnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju orzechy lub pestki. Dobrym pomysłem może być również dodanie owoców (np. gruszki lub brzoskwiń) albo konfitury z żurawiny. Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, jeśli wpadną wam do głowy inne połączenia.

Przepis na grzanki z kozim serem i granatem

Składniki na grzanki z kozim serem i granatem

  • chleb żytni lub żytnia bagietka
  • serek kozi do smarowania
  • pestki granatu
  • listki rozmarynu
  • miód

    *dokładne proporcje składników są dowolne i zależą od waszych upodobań

Jak zrobić grzanki z kozim serem i granatem

Każdą z kromek posmaruj gruba warstwą serka koziego. Chleb skrop delikatnie niedużą ilością miodu, ułóż też parę listków rozmarynu.

Kromki przełóż na płaską blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 7-10 minut. W tym czasie kromki powinny stać się chrupiące.

Przed podaniem posyp grzanki pestkami granatu, możesz też polać je dodatkową porcją miodu.

Ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie do grzanek orzechów, pestek dyni lub słonecznika.

Zobacz też inne przepisy na śniadania:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE