Rolada ze schabu z karmelizowaną cebulą

Potrzebujemy
- kilogramowy kawałek schabu
- kilka łyżek sosu Louisiana (przepis tutaj)
- 0,5 kg cebuli
- 200 ml czerwonego wina
- 3 łyżeczki masła
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Prace rozpoczynamy od przygotowania nadzienia z karmelizowanej cebuli. Obieramy ją i kroimy w cienkie piórka. Następnie wrzucamy ją na patelnię z roztopionym masłem. Solimy i posypujemy cukrem, który przyśpieszy karmelizację. Smażymy często mieszając na bardzo niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż cebula nabierze głębokiego bursztynowego koloru. Wtedy dolewamy wina i odparowujemy nadmiar płynu. Powinna powstać nam gęsta cebulowa marmolada.
W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem schabu. Należy rozkroić go w ten sposób, aby powstał płat mięsa grubości ok. 1,5 centymetra. Ważny jest tu ostry nóż i w miarę pewne ruchy. Zaczynamy 1,5 cm od podstawy następnie rozcinamy go w lewo niemal do końca. Wtedy „odwijamy” kawałek mięsa i powtarzamy czynność do momentu, aż uzyskamy równy kawałek schabu (trochę jak na słodką roladę z ciasta:). To jak był cięty widać na zdjęciu.
Płat mięsa równomiernie solimy i pieprzymy, a następnie smarujemy cienko sosem Lousiana. Równomiernie rozkładamy na nim cebulę, a następnie zwijamy. Żeby uniknąć kłopotów z przenoszeniem najlepiej jest to robić na blaszce, na której będziemy go piec. W piekarniku schab powinien spędzić ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu aż powstanie na nim złota skórka.
Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobrze może być podawany na zimno np. jako podstawa kanapek.