Szparagi w boczku z grilla

Szparagi w boczku z grilla

Piękną pogodę i sezon szparagowy warto wykorzystać, przygotowując szparagi w boczku. Prosta i smaczna przekąska.

Mam ten problem z sezonem na szparagi, że niemal zawsze go przegapię. Zawsze czekam i wydaje mi się, że jeszcze będzie taniej i wtedy będę mogła rozpocząć szparagowe szaleństwo. Czekam, czekam i co? No i oczywiście czekam za długo, przegapiając sezon. Ale nie w tym roku! W tym roku zaprałam się mocno, uzbroiłam w czujność, śledziłam front w warzywniaku i udało mi się wygrać tę walkę!

Właśnie dlatego, w tym roku w końcu pojawią się na blogu przepisy ze szparagami. Serię rozpoczęły klasyczne szparagi po polsku, na które przepis znajdziecie tutaj. A w zanadrzu mam jeszcze kilka pysznych propozycji, a jedną z nich podrzucam wam dziś.

Szparagi w boczku to fantastyczna propozycja dla wszystkich mięsożerców, którzy poszukują jakiejś alternatywy dla karkówki lub kiełbasy. Możecie je serwować jako dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę. Jeśli do tej pory ich nie próbowaliście, szybko nadrabiajcie zaległości!

Przepis na szparagi w boczku

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • cienkie plastry surowego boczku (jeden-dwa plastry na każdego szparaga)
  • sól, pieprz
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić szparagi w boczku

Z soku z cytryny, oliwy z oliwek soli, pieprzu i czosnku granulowanego przygotuj szybką marynatę do szparagów. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie skrop nimi warzywa. Odstaw w chłodne miejsce na około pół godziny.

Po tym czasie zacznij owijać szparagi w boczku – postaraj się zrobić to w miarę ciasno, aby mięso nie zsuwało się z warzyw. Każdy plaster boczku warto w tym celu przymocować paroma wykałaczkami. (Tak przygotowane szparagi z powodzeniem wytrzymają w lodówce, więc możecie je przygotować nawet dzień przed planowanym grillem)

Szparagi grilluj na średnio rozgrzanym grillu, obracając je co jakiś czas. Piecz do momentu aż boczek mocno się zrumieni, a większość tłuszczu się wytopi.

Jeśli akurat nie rozpalasz grilla, szparagi w boczku możesz także przygotować w piekarniku lub na patelni. Serwuj je na ciepło, pamiętając żeby przed podaniem usunąć z nich wykałaczki. Będą świetnie smakować w sosem musztardowym lub majonezowym.



KOMENTARZE