Gulasz cebulowy

Trzy podstawowe składniki i nieco przypraw – czyli wszystko czego trzeba aby zrobić prosty gulasz cebulowy.
W ostatnim czasie przepisy na proste i niedrogie obiady są na wagę złota. Staram się maksymalnie ograniczyć wyjścia do sklepów, więc maksymalnie wykorzystuję to, co znajduje się w mojej kuchni.
Aby nie utrudniać sobie za bardzo życia, wybieram takie przepisy, które właściwie same się robią i opierają się na niewielkiej ilości składników.
I tutaj właśnie pojawia się przepis, który chciałabym wam pokazać dzisiaj. Gulasz cebulowy idealnie sprawdzi się w roli niekłopotliwego i łatwego do zrobienia obiadu. Za jednym razem możecie przygotować go więcej, tak aby mieć obiad na kilka dni.
Do zrobienia tego gulaszu potrzebujecie zaledwie 3 podstawowych składników, które już same w sobie zagwarantują świetny smak gulaszu. Reszta zależy od tego, co akurat posiadacie w lodówce. W roli płynu idealnie sprawdzi się wino połączone z sokiem jabłkowym (klasyczny dodatek do wieprzowiny) ale też nada się bulion lub po prostu woda. Do tego jeszcze kilka przypraw i cała robota za wami.
W przypadku gulaszu dobrze jest stosować zasadę im dłużej tym lepiej – gotujcie go długo na niewielkim ogniu, a odwdzięczy wam się wyjątkowym smakiem i rozpływającym się w ustach mięsem. Pycha!

Przepis na gulasz cebulowy
Składniki na gulasz cebulowy:
Składniki podstawowe:
- 800 g wieprzowiny gulaszowej (np. łopatki lub szynki)
- 2 dojrzałe jabłka
- 2 duże cebule
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 150 ml czerwonego wina
- 250 ml soku jabłkowego
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka mielonej papryki
- Sól, pieprz
Jak zrobić gulasz cebulowy?
Wieprzowinę pokrój na w miarę równą, sporą kostkę o boku około 2 cm. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrój w półplasterki.
W dużym garnku rozgrzej ok. 2 łyżki oleju, a następnie obsmaż na nim 1/3 mięsa. Kawałki powinny się mocno zarumienić z obu stron. Przełóż je na talerz i obsmaż pozostałe mięso.
Następnie do garnka wrzuć cebulę. Posól ją lekko i podsmażaj aż zmięknie i się zezłoci. W razie potrzeby dolej nieco więcej tłuszczu.
Do cebuli dodaj obsmażone wcześniej mięso oraz jabłka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Płynu powinno być na tyle, aby przykrył mięso. W razie potrzeby możesz dodać nieco więcej wody.
Przykryj garnek i gotuj gulasz na niewielkim ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie mięso powinno zmięknąć, a sos zgęstnieć.
Gulasz podawaj z kaszą lub chlebem.
Zobacz też inne przepisy na wieprzowinę
Polędwiczki w ziołowej skorupce Szybkie czerwone curry Makaron ryżowy z wieprzowiną Szwedzkie klopsiki Schab ze śliwką Schab po azjatycku
Zobacz też najnowsze przepisy:
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo
- Sprzęty kuchenne, które ułatwią ci poranki