Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska)

Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska)

Dziś coś co zachwyciło mojego mężczyznę – Shepherd’s Pie, czyli zapiekanka pasterska. Prawdopodobnie ze względu na sporą ilość mięsa, chociaż w jego przypadku mogą być to najróżniejsze i najdziwniejsze powody. Chyba do dziś nie zrozumiałam czym kieruje się jego gust, może z wyjątkiem tego, że powinno być mięso, ale o dziwo i to nie jest pewne.

Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – przepis

Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • Jedna cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 150 mililitrów bulionu
  • Pół puszki pomidorów
  • Jedno żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 100 gramów startego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Rozmaryn.

Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – jak zrobić?

W każdym razie jeśli chodzi o Shepherd’s Pie wszystko dzieje się równocześnie w dwóch garnkach. W pierwszym gotujemy 3 ziemniaki, a w drugim zaczynamy podsmażać ok. 500g zmielonego mięsa z łopatki. Ważną sprawą jest to, żeby mięso wrzucić do jeszcze chłodnego garnka i dopiero zacząć go rozgrzewać, jednocześnie mieszając. Wtedy mięso rozpadnie nam się na małe grudki i będzie zdecydowanie lepiej wyglądać w „paju”.

Następny krok to dodanie do mięsa startej cebuli i kilku ząbków czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dwie starte marchewki, podlewamy kilkoma chochelkami bulionu i wrzucamy pół puszki pomidorów (jeśli całość jest za mało pomidorowa można dorzucić resztę – ważne żeby masa była lekko kwaskowata no i przede wszystkim czerwona ;) ) Całość trzeba przyprawić jeszcze solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem i gotować, aż odparuje większość wody i masa będzie w miarę zwarta i stała. Następnie czas zająć się drugą częścią, czyli ziemniakami. Ugotowane należy dokładnie ugnieść, a najlepiej przetrzeć przez sitko, następnie dodać trzy łyżki śmietany, pieprz, sól, żółtko z jednego jajka i trochę startego sera. Powinno wyjść nam gładkie puree.

Do żaroodpornych miseczek przekładamy mięso i przykrywamy ziemniakami, całość posypujemy serem i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.

Zobacz inne przepisy na zapiekanki:

Zobacz też najnowsze przepisy:



KOMENTARZE