Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska)
Dziś coś co zachwyciło mojego mężczyznę – Shepherd’s Pie, czyli zapiekanka pasterska. Prawdopodobnie ze względu na sporą ilość mięsa, chociaż w jego przypadku mogą być to najróżniejsze i najdziwniejsze powody. Chyba do dziś nie zrozumiałam czym kieruje się jego gust, może z wyjątkiem tego, że powinno być mięso, ale o dziwo i to nie jest pewne.
Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – przepis
Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – składniki:
- 3 ziemniaki
- 500 gramów mięsa mielonego
- Jedna cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 150 mililitrów bulionu
- Pół puszki pomidorów
- Jedno żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 100 gramów startego sera
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Rozmaryn.
Shepherd’s Pie (Zapiekanka pasterska) – jak zrobić?
W każdym razie jeśli chodzi o Shepherd’s Pie wszystko dzieje się równocześnie w dwóch garnkach. W pierwszym gotujemy 3 ziemniaki, a w drugim zaczynamy podsmażać ok. 500g zmielonego mięsa z łopatki. Ważną sprawą jest to, żeby mięso wrzucić do jeszcze chłodnego garnka i dopiero zacząć go rozgrzewać, jednocześnie mieszając. Wtedy mięso rozpadnie nam się na małe grudki i będzie zdecydowanie lepiej wyglądać w „paju”.
Następny krok to dodanie do mięsa startej cebuli i kilku ząbków czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy dwie starte marchewki, podlewamy kilkoma chochelkami bulionu i wrzucamy pół puszki pomidorów (jeśli całość jest za mało pomidorowa można dorzucić resztę – ważne żeby masa była lekko kwaskowata no i przede wszystkim czerwona ;) ) Całość trzeba przyprawić jeszcze solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem i gotować, aż odparuje większość wody i masa będzie w miarę zwarta i stała. Następnie czas zająć się drugą częścią, czyli ziemniakami. Ugotowane należy dokładnie ugnieść, a najlepiej przetrzeć przez sitko, następnie dodać trzy łyżki śmietany, pieprz, sól, żółtko z jednego jajka i trochę startego sera. Powinno wyjść nam gładkie puree.
Do żaroodpornych miseczek przekładamy mięso i przykrywamy ziemniakami, całość posypujemy serem i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.