Pszenne bułeczki ze słonecznikiem

Dziś na blogu pozostajemy dalej w temacie śniadań. Ostatnio ze względu na koniec egzaminów mam więcej czasu rano, a co za tym idzie i czas na coś więcej niż płatki z mlekiem. Podstawa każdego dobrego śniadania – jak wiadomo – jest pieczywo, a dla mnie sprawą wręcz idealną jest bułka z masłem i kakao (które uwielbiam również na kolację). Długo myślałam o tym, aby w końcu zacząć piec własne pieczywo, ale zrealizowałam swój plan dopiero kilka dni temu – i tak oto przedstawiam moje pierwsze w życiu buły.
Przepis na pszenne bułeczki ze słonecznikiem
Składniki na pszenne bułeczki ze słonecznikiem:
- 500 gramów mąki pszennej
- 7 gramów suchych drożdży
- Dwie łyżeczki soli
- Dwie łyżeczki cukru
- Jedno roztrzepane jajko
- 25 gramów roztopionego masła
- Szklanka ciepłego mleka
- Ziarna słonecznika
Jak zrobić pszenne bułeczki ze słonecznikiem?
W tym przepisie nie znajdziemy w zasadzie żadnych wariacji. Mieszamy ze sobą suche składniki : 500 gramów mąki pszennej, 7 gramów suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą to co mokre, czyli jedno roztrzepane jajko, 25 gramów roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka. Mokre, zmieszane składniki wlewamy do suchej mieszanki i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy o nim mniej więcej na godzinę. Następnie, gdy kilkadziesiąt minut jest już za nami, z ciasta formujemy około ośmiu bułeczek.
Każdą z nich hojnie obsypujemy ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni. Warto je też dosyć porządnie docisnąć, lub bułki wcześniej posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ziarenka nie odpadały nam po upieczeniu. A jeśli już przy pieczeniu jesteśmy, to bułeczki powinniśmy piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza .
Zobacz też inne przepisy na pieczywo:
Paszteciki z mięsem Chleb cebulowy bez wyrabiania Podpłomyki Wiejski chleb bez wyrabiania Dim sumy z kurczakiem Chleb tygrysi
Zobacz najnowsze przepisy:
- Przekąska z filo
- Gnocchi z cukinią
- Placki z halloumi
- Roladki lasagne ze szpinakiem
- Szparagi w cieście filo