Spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem
Kiedyś byłam królową makaronów i serwowałam je mojemu mężczyźnie niemal codziennie, a teraz robię je dużo rzadziej. Być może dlatego, że mam więcej czasu, a być może dlatego, że w moim życiu pojawił się również piekarnik. W każdym razie dziś znów do nich wracam, szczególnie, że przygotowanie takich dań zazwyczaj trwa tyle, ile ugotowanie makaronu. Dziś mam dla was przepis na proste spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem.
Przepis na spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem:
Składniki na spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem:
- 250 gramów makaronu spaghetti
- Jedna mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 gramów pieczarek
- 150 gramów zielonego groszku
- 200 mililitrów kwaśnej śmietany
- Puszka tuńczyka w sosie własnym
- Oliwa z oliwek
- Cytryna
- Sól
- Pieprz
- Pietruszka.
Jak zrobić spaghetti z pieczarkami i tuńczykiem?
Cały proces gotowania należy zacząć od ugotowania połowy paczki, czyli około 250 gramów, makaronu spaghetti. Gotujemy go tradycyjnie, bo w osolonej wodzie z oliwą z oliwek. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaron może czekać na resztę dania w durszlaku.
Kolejny krok to sos, którego podstawą będą podsmażone: cebula, ząbek czosnku i pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy cebula się zrumieni, a grzyby zmiękną, dorzucamy szklankę zielonego groszku, czyli około 150 gramów (o tej porze roku możemy dostać przede wszystkim mrożony, jednak nadal jest pyszny :) ) Następnie czas dodać puszkę tuńczyka w sosie własnym, 200 ml kwaśnej śmietany i sok z połówki cytryny. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i pietruszką.
Wszystko powinno zająć mniej niż 10 minut, czyli dokładnie tyle ile ugotowanie makaronu. Coś w sam raz, gdy tak jak ja wpada się na chwile do domu tylko po to, aby coś zjeść i ruszyć ponownie do miasta.