Wigilijna kapusta z grzybami
Mogę przygotowywać ją o dowolnej porze roku, jednak tylko w Boże Narodzenie smakuje tak jak powinna. Z resztą chyba wszystkie bożonarodzeniowe przepisy mają to do siebie. Wiem, że w każdym domu wigilijna kapusta z grzybami jest przygotowywana w nieco inny sposób. Dzisiaj pokażę wam, jak robi się ją u mnie.
Wigilijna kapusta z grzybami – przepis
Wigilijna kapusta z grzybami – składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub podgrzybków)
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 duże cebule
- Sól, pieprz
- 1 nieduża marchewka
- Olej rzepakowy
Wigilijna kapusta z grzybami – jak zrobić?
Grzyby zalej szklanką zimnej wody. Mocz je przez noc, a następnie w tej samej wodzie gotuj je do miękkości (ok 15-20 minut). Odstaw je do wystygnięcia.
Kapustę posiekaj grubo, tak aby nitki nie były zbyt długie. Zalej niedużą ilością wody, tak aby kapusta była delikatnie zanurzona. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz marchewkę startą na małych oczkach. Gotuj ok 30-40 minut na niedużym ogniu, do momentu aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor, uważając aby się nie przypaliła. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz ja delikatnie posolić w trakcie smażenia – wówczas trudno będzie o przypalenia.
Gdy kapusta będzie gotowa, odcedź ją i wyłów ziele angielskie oraz listki laurowe. Dodaj podsmażoną cebulę razem z olejem, grzyby pokrojone na mniejsze kawałki oraz wodę w której się gotowały. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj do momentu aż cały płyn odparuje.
Kapusta doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto przygotować ją dzień przed Wigilią, aby smaki zdążyły się połączyć. Co bardzo ważne, nie musicie przejmować się tym, że zostanie wam nadmiar kapusty z grzybami, ponieważ później możecie wykorzystać ją np. do przygotowania pasztecików lub pierogów.