Tarta z porami, boczkiem i groszkiem

Tarta z porami, boczkiem i groszkiem

Szybki obiad, który nie wymaga od ciebie ani zbyt wiele pracy ani uwagi. Wszystko czego potrzebujesz to kilka wolnych minut na zrobienie farszu, a następnie odrobinę cierpliwości w trakcie pieczenia. A gwarantuję, że tarta z porami, boczkiem i groszkiem to danie, na które zdecydowanie warto czekać.

Jak zrobić spód do tarty?

Przygotowując spód do tarty można wybrać dwie drogi: szybką lub nieco bardziej ambitną. Pierwsza z nich zakłada użycie gotowca z kolei druga przewiduje własnoręcznie zrobionego ciasta.

Warto zapamiętać, że tak naprawdę nie ma tutaj złej ścieżki. Wszystko zależy od tego czy masz ochotę i czas na zabawę z zagniataniem i wyrabianiem ciasta. Jeśli poświęcisz nieco czasu w trakcie zakupów na wyszukanie spodu o dobrym składzie, w niczym nie będzie on odbiegać od tego wykonanego w zaciszu twojej kuchni, a ty zaoszczędzisz sporo czasu.

Tarta z porami świetnie smakuje na spodzie z ciasta francuskiego, ale bardzo dobrym wyborem będzie również kruche ciasto. Aby urozmaicić nieco jego smak, robiąc domowe kruche ciasto, możesz dodać do niego nieco posiekanych orzechów, ziarna siemienia lnianego lub sezamu.

Jak serwować tartę?

Oczywiście w tym wypadku wiele zależy od indywidualnych upodobań, jednak uważam, że tarty najlepiej smakują lekko przestudzone. Wówczas smaki składników mają szansę na to, aby być lepiej wyeksponowane i połączone. Dodatkowo, nie musisz się martwić poparzeniami.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby podać tartę w temperaturze pokojowej, już po wystudzeniu. W takiej wersji świetnie sprawdzi się jako przekąska w pracy lub na pikniku.

Czy tartę można przygotować z wyprzedzeniem?

Oczywiście różnego rodzaju tarty można z powodzeniem przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ bardzo dobrze znoszą przechowywanie po upieczeniu.

Zdecydowanie należy unikać scenariusza, w którym tarta z gotowym nadzieniem czeka bardzo długo na upieczenie – wówczas ciasto może wchłonąć wilgoć z farszu, całkowicie rozmięknąć i źle się upiec.

Jeśli nie chcesz przechowywać upieczonej tarty, zostawiając ten etap na ostatnią chwilę, możesz przygotować z dużym wyprzedzeniem przynajmniej część farszu. Mam tu na myśli podsmażone warzywa z boczkiem, które poporcjowane możesz zamrozić w specjalnych woreczkach do mrożenia. Po rozmrożeniu wystarczy wymieszać je z jajkami i wylać na ciasto. Dobry patent dla zabieganych.

Czy tarta z porami może być zamrożona?

Tarty doskonale znoszą mrożenie, jednak należy zwrócić uwagę, aby kawałki były ułożone w zamrażalniku w taki sposób, aby nie mogły się pokruszyć. Tarta w zamrażalniku powinna wytrzymać około 2 miesięcy.

Najlepszym sposobem będzie mrożenie tarty pokrojonej na kawałki. W ten sposób łatwiej zmieścisz je w lodówce i zawsze będziesz mieć pod ręką tyle porcji ile potrzebujesz.

Przepis – tarta z porami, boczkiem i groszkiem

Tarta z porami, boczkiem i groszkiem – składniki

Na formę o średnicy 28 cm:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 małe pory (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g surowego, wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 18%
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo mielony pieprz

Tarta z porami, boczkiem i groszkiem – jak zrobić?

Wyłóż formę do tart ciastem francuskim, dociskając je dokładnie do wszystkich zakamarków.

Oczyść pory, zwracając uwagę, czy pomiędzy liśćmi nie ma piachu. Pokrój je w cienkie półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Pokrój boczek w niedużą kostkę, a następnie podsmaż go tak, aby zrumienił się i wytopił się z niego cały tłuszcz. Dodaj do niego pora oraz czosnek. Podsmażaj do momentu aż por zmięknie i delikatnie się skarmelizuje.

Wymieszaj pory z boczkiem i mrożonym groszkiem, a następnie rozłóż je równomiernie na cieście francuskim.

Przygotuj masę jajeczną. Przy pomocy blendera zmiksuj jajka, śmietanę i musztardę. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, a następnie zalej nimi tartę. Włóż foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20-25 minut do momentu aż masa jajeczna się zetnie i zezłoci. Przed podaniem poczekaj, aż tarta delikatnie przestygnie.

Zobacz też inne przepisy na obiad

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE