Kopytka dyniowe

Kopytka dyniowe

Dynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy.

Co zrobić z dyni?

Dynia ma mnóstwo ciekawych zastosowań w kuchni. Poza kopytkami, można zrobić z niech chociażby gulasz lub przepyszne placuszki, podobne do tych z cukinii.

Dynia może stać się również bardzo ciekawym dodatkiem do makaronu no i oczywiście będzie też świetnym materiałem na zupę. Poza miąższem, warto wykorzystywać także pestki dyni, które są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Śmiało możesz dorzucić je niemal do każdej sałatki lub koktajlu.

Ciekawym pomysłem może być też dodanie dyni do deserów – kremów, ciast lub musów.

Czy kopytka dyniowe można mrozić?

Kopytka z tego przepisu doskonale nadają się do mrożenia. Można zrobić to zarówno przed, jak i po ugotowaniu. W tym drugim przypadku należy je jednak wcześniej osuszyć i poczekać, aby całkowicie wystygły.

Mrożąc kopytka dyniowe, rozłóż je na tacce tak aby się nie dotykały i wstępnie zamróź. Dopiero później przełóż je do woreczka. Ten zabieg sprawi, że się nie posklejają i łatwiej będzie ci wyjąć odpowiednią porcję.

W zamrażalniku mogą spędzić nawet 3-4 miesiące.

Czy kopytka dyniowe można przygotować z wyprzedzeniem?

Samej masy na kopytka lepiej nie przygotowywać z dużym wyprzedzeniem. Lepiej też nie przechowywać przez dłuższy czas uformowanych, ale nie ugotowanych kopytek.

Jeśli chcesz przygotować dużą porcję za jednym razem, nadmiar wrzuć do zamrażalnika.

Ugotowane kopytka dyniowe możesz przechowywać do dwóch dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. W takim przypadku przed podaniem warto je podsmażyć na niedużej ilości masła.

Kopytka dyniowe

Przepis na kopytka dyniowe

Składniki na kopytka dyniowe

  • 600 g upieczonej dyni (waga po upieczeniu)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ok. 70 g masła
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu
  • parmezan

Jak zrobić kopytka dyniowe

Dynię pokrój w dużą kostkę lub plastry. Ułóż je równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia, a następnie skrop oliwą. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłą dynię przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Jeśli dynia jest bardzo wilgotna, możesz dodać do niej 1 ugotowanego i przeciśniętego przez praskę ziemniaka. Dodaj mąkę i przyprawy, a następnie szybko połącz składniki. Dodaj rozmącone jajko i zagnieć ciasto. Postaraj się pracoać szybko, aby mąka nie uwolniła zbyt wiele glutenu. Aby ułatwić sobie pracę, obsyp stolnicę mąką, jednak nie dodawaj jej zbyt dużo, bo kopytka będą twarde.

Podziel ciasto na 4 części. Z każdej z nich uformuj długi wałek, a następnie podziel go na nieduże kopytka.

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Partiami gotuj kopytka, do momentu aż wypłyną na powierzchnię wody.

Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego listki rozmarynu i smaż około minutę.

Kopytka polej masłem rozmarynowych i posyp płatkami parmezanu. 

Zobacz też inne przepisy na obiady

Zobacz też najnowsze przepisy



KOMENTARZE