Ramen z grzybami

Wam też ramen kojarzy się z tysiącem składników i godzinami spędzonymi na jego pichceniu? Dziś postanowiłam udowodnić, że wcale nie musi tak być. Przygotowanie bulionu na aromatyczny ramen z grzybami jest zaskakująco proste i totalnie bezwysiłkowe.
Ten przepis warto zapamiętać z jeszcze jednego względu. Bowiem bulion na ten ramen jest zupełnie bezmięsny. Jak akurat podałam go z pieczonym schabem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby go pominąć i przygotować wegetariański ramen. Świetną alternatywą będzie np. marynowane jajko albo kapusta pak choi.
Eksperymentujcie, bo naprawdę warto.

Przepis na ramen z grzybami
Składniki na ramen z grzybami
Bulion:
- 15 suszonych grzybów shitake
- 300 g świeżych grzybów shitake
- 4 algi kombu
- 3 dymki
- ok. 10 cm świeżego imbiru
- 150 ml jasnego sosu sojowego
- 2 papryczki chilli
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 litra wody
Dodatkowo:
- makaron ramen (ok. 250 g)
- grzybki shimei
- 1 łyżka oleju
- czerwona cebula
- pieczony schab z tego przepisu
- świeża kolendra lub bazylia
Przepis na schab po azjatycku
Jak zrobić ramen z grzybami
Cebulę przekrój na pół, a następnie opal ją nad palnikiem, tak aby ze wszystkich stron była ciemna. Aby bulion był bardziej aromatyczny i miał głębszy kolor, możesz nie obierać jej z łupin.
Do dużego garnka wlej wodę, świeże i suszone grzyby, pokrojony na cztery kawałki imbir, czosnek, papryczki, algi oraz opieczoną nad palnikiem cebulę. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę, a następnie odstaw na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc), aby smaki się połączyły.
Następnego dnia odcedź wywar, dopraw sosem sojowym i doprowadź do wrzenia.
Makaron udon przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
Grzybki shimei podziel na mniejsze kępki, a następnie podsmaż szybko na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Powinny się lekko zarumienić.
W miseczkach ułóż porcję makaronu. Na nim ułóż grzybki shimei, nieco czerwonej cebuli pokrojonej w piórka lub kostkę oraz kilka plasterków schabu. Całość zalej gorącym bulionem grzybowym i udekoruj kolendrą lub bazylią.
Zobacz też inne orientalne przepisy:
Kokosowe kotleciki z kurczaka Spring rolls z kurczakiem i ananasem Ramen z kurczakiem Dim sumy Zupa kokosowa z kurczakiem Szybkie czerwone curry