Ramen z kurczakiem
Ramen z kurczakiem to idealne danie na jesienne dni. Koniecznie wpiszcie je na listę „do zrobienia”
Wiem, że niektórzy podchodzą do ramenu z zabójczą powagą. Tymczasem ja jestem zdania, że to danie daje nam dużą swobodę w kwestii dodatków i sposobu przygotowania. Dziś przedstawiam wam moją wersję rej zupy: przepyszny ramen z kurczakiem.
Cytrusowy, lekko pikantny i niezwykle aromatyczny bulion. A do tego przepyszne mięso i dodatki. Czego można chcieć więcej? Chyba już tylko dokładki.
Przepis na ramen z kurczakiem
Składniki na ramen z kurczakiem
Bulion:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- skórka obrana z połówki cytryny
- skórka obrana z połowy pomarańczy
- 2-3 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- ok. 5 cm kawałek imbiru
- ok. 5 listków kafiru
- 1 papryczka chili
- łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki sosu ostrygowego (opcjonalnie)
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 400 ml soku z pomarańczy
- łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka sosu hoisin
- łyżeczka miodu
Dodatkowo:
- małe pieczarki
- 2 arkusze glonów nori
- cebula dymka
- świeże rzodkiewki
- kiełki rzodkiewki
- makaron udon (lub inny makaron azjatycki np. ryżowy (w wersji bez glutenu) lub ramen)
Jak zrobić ramen z kurczakiem
Bulion przelej do garnka. Dodaj do niego anyż, cynamon, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny, liście kafiru, przekrojoną na pół papryczkę chili oraz imbir pokrojony w średniej grubości plasterki. Dopraw sosem sojowym i ostrygowym. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
W osobnym garnku umieść piersi z kurczaka. Zalej je sokiem z pomarańczy. Dodaj wszystkie przyprawy i dodatki. Płyn powinien całkowicie zakrywać przykrywać mięso. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Całość gotuj przez ok. 35 minut pod przykryciem na niedużym gazie. Mięso powinno być miękkie i całkowicie ugotowane, a sos powinien nieco zgęstnieć.
Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z sosu i przełóż na desce. Przy pomocy widelca poszarp je na cieniutkie włókna. Dodaj do mięsa kilka łyżek sosu w którym się gotował – mięso powinno się delikatnie posklejać, ale nie powinno w nim pływać.
Z pieczarek usuń nóżki. Podsmaż je oraz kapelusze na niewielkiej ilości oleju do momentu aż się zarumienią.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki, a cebulę dymkę posiekaj pod kątem. Glony nori porwij na mniejsze kawałki
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
W miskach ułóż porcję makaronu. Zalej je bulionem. W misce ułóż obok siebie mięso kurczaka, pieczarki, plasterki rzodkiewki. Dodaj kilka kawałków glonów nori. Całość udekoruj kiełkami rzodkiewki oraz dymką. Podawaj na ciepło.
Być może zainteresują cię również te przepisy:
> Curry z ciecierzycą – chana masala