Jego wysokość – ziemniak hasselback

Jego wysokość – ziemniak hasselback

Znudziły się wam zwykłe pieczone ziemniaki? Ziemniak hasselback ze Szwecji może być dobrą alternatywą.

Lubimy ziemniaki, oj bardzo lubimy. Bo są proste, sprawdzone, bo tanie i łatwo przygotowywać z nich potrawy w dużych ilościach. Czasem wydają się nudne, ale i z tym można sobie poradzić. Kiedy człowiek nie może już patrzeć na gotowane pyry i krzywi się na myśl o frytkach, wtedy odpowiedzią może stać się pieczony ziemniak, ale nie byle jaki, bo w stylu hasselback.

Ziemniak hasselback – przepis

Ziemniak hasselback – składniki:

  • Ziemniaki
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn
  • Sól
  • Pieprz
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Dwa korniszony
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sok z cytryny.

Ziemniak hasselback – jak zrobić?

Niby nic trudnego, a jednak cieszy oko. Dowolną ilość ziemniaków delikatnie nacinamy, tak żeby powstały plasterki. Ważne jest żeby nie dociąć ich do końca, bo to daje nam odpowiedni efekt. Ludowa metoda każe ziemniaka położyć na dużej łyżce lub pomiędzy dwoma niewysokimi deseczkami i potraktować je jako ogranicznik naszego noża w trakcie nacinania. Ten sposób faktycznie działa, jednak jeśli ktoś czuje się na tyle pewnie ze swoim ostrzem, żeby obyć się bez tego, niech sobie szaleje :)

Takie nacinanie może być nużące, ale efekt jest tego wart. Ziemniaki po krojeniu warto kilka razy przepłukać, żeby nam się bardzo nie sklejały. Następnie układamy je na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy rozmarynem, solimy, pieprzymy i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach. Ważne żeby ziemniaki były miękkie i złote.

Do ziemniaków idealnym dodatkiem będzie sos tatarski, który zrobicie w mgnieniu oka. Bardzo drobno siekamy cebulę, ząbek czosnku i dwa korniszony, dodajemy trzy łyżki majonezu i trzy łyżki jogurtu naturalnego, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy i nasz sos jest gotowy.

Zobacz też inne przepisy na dodatki do obiadu:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE