Tradycyjne kluski śląskie
Ostatniego czasu blogowanie nocą staje się moim nawykiem. A może to po prostu dobry pretekst, żeby oderwać się od książek i egzaminów? Teraz już nawet nie próbuję się oszukiwać. Szczególnie, że dziś napiszę o tym, co przypomina mi bardzo rodzinne, niedzielne obiady. Chodzi oczywiście o kluski śląskie.
Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Składniki na tradycyjne kluski śląskie:
- Kilogram ziemniaków
- Mąka ziemniaczana do uzupełnienia (w tym przypadku około 250 gramów)
- Sól
Jak zrobić tradycyjne kluski śląskie?
Przepis jest tak prosty, że może spokojnie poradzi sobie z nim nim nawet dziecko. Chociaż wolę nie myśleć o tych wszystkich małych poparzonych od gorących ziemniaków rączkach. Istnieje też szansa, że ktoś jest bardziej cierpliwy niż ja i umie odczekać aż ziemniaki przestygną i nie pcha rąk do garnka z gorącymi ziemniakami.
Ale zaczynając od samego początku – potrzebujemy około kilograma ugotowanych i ugniecionych ziemniaków ( chociaż ilość nie ma tu znaczenia, bo z doświadczenia wiem, że każda ich porcja zawsze znika i nie ma czegoś takiego jak za dużo klusek śląskich).
Z ziemniaków formujemy koło i wycinamy jedną czwartą. Brakującą ćwiartkę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dokładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, delikatnie solimy i wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Teraz najfajniejsza część: z masy odrywamy niewielkie kawałki i w rękach toczymy z nich kulki, na środku każdej kluski palcem robimy dziurkę. Teraz mamy już prawdziwe kluski śląskie. Następnie wystarczy je ugotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty i gotowe.
U mnie, co prawda tym razem, zabrakło nieodłącznych elementów klusek – modrej kapusty i rolady – ale sos zrobiony przez mamę osłodził chwile tęsknoty za domem :)