Paszteciki z mięsem
Jakiś czas temu pokazywałam wam przepis na paszteciki z grzybami, które będą idealne do wigilijnego barszczu lub po prostu na świąteczną przekąskę.
Dziś mam dla was mięsną wersję, którą zwykle przygotowuję na imprezy lub spotkania ze znajomymi. Szczerze mówiąc nigdy nie wiem ile tak naprawdę powinnam ich zrobić, bo zawsze znikają w oka mgnieniu i wydaje się, że było ich za mało.
Jeśli jakimś cudem zrobicie ich więcej niż trzeba, pamiętajcie, że tak zrobione paszteciki świetnie znoszą mrożenie. Odgrzane w piekarniku znów zyskają chrupkość.
Przepis na paszteciki z mięsem
Składniki na paszteciki z mięsem
Ciasto na paszteciki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- duża szczypta soli
Farsz do pasztecików:
- 400 g ugotowanej łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego)
- białka z 2 jajek
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół łyżeczki cząbru
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Jak zrobić paszteciki z mięsem
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta włóż do malaksera i zmiksuj szybko, aby wstępnie się połączyły. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz posiekać je nożem. Następnie, zagnieć jednolite ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Pracuj szybko, aby nie ogrzać za bardzo masła. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać nieco więcej mąki.
Zagnieć kulkę z ciasta, owiń je folią spożywczą, a następnie wstaw je do lodówki na około pół godziny.
W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju, tak aby się mocno zezłociła. Przełóż ją do robota kuchennego razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym w kostkę mięsem i przecierem pomidorowym. Dodaj także wszystkie przyprawy łącznie z solą i pieprzem. Zmiksuj całość w trybie pulsacyjnym, tak aby otrzymać w miarę jednolitą masę. Przełóż mięso do dużej miski.
Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij je stopniowo dodawać do masy mięsnej. Ważnym jest, aby robić to partiami, ponieważ wtedy masa będzie bardziej puszysta. Jeśli farsz będzie zbyt rzadki, możesz dodać do niego nieco bułki tartej.
Ciasto podziel na 4 części. Następnie każdą z nich rozwałkuj na długi pas o szerokości ok. 10 cm. Pośrodku ciasta rozłóż farsz, a następnie nałóż na siebie dłuższe boki, tak aby powstał długi rulon. Następnie brzeg ciasta możesz skleić przy pomocy jajka rozmieszanego z mlekiem. Przy pomocy długiego noża podziel rulony ciasta na nieduże paszteciki.
Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut – ciasto powinno nieco wyrosnąć i ładnie się zezłocić.
Paszteciki z mięsem możesz podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do zup.