Zdrowa sałatka z kaszy jaglanej

Ostatnio odkryłam na nowo i pokochałam najróżniejsze kasze. Były bezcukrowe babeczki z kaszą jaglaną, tarta z kaszą gryczaną, ultra zdrowa sałatka, pieczone pierożki i jeszcze wiele innych. Dzisiaj coś zdecydowanie na szybko, co bez problemu możemy zabrać ze sobą w pudełku do pracy i coś co przy okazji pozwoli nam trochę poczuć wiosnę.
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 nieduży brokuł
- 150 g sera lazur
- oliwa z oliwek
- garść świeżych liści czombru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- garść pestek dyni
- sól, pieprz
Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste, zwłaszcza gdy wcześniej przygotujemy sobie wszystkie składniki.
Przede wszystkim kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy ok 15 minut, aż będzie miękka.
Brokuła dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie kilka minut (góra 5) w osolonej wodzie, do której wcześniej dodaliśmy rozgnieciony ząbek czosnku.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni. W międzyczasie kruszymy ser w niewielkie kawałki.
Przygotowania kończy zrobienie prostego dressingu, składającego się z 4 łyżek oliwy z oliwek, czombru, soli pieprzu i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Wszystko należy dokładnie wymieszać, tak by powstała lekka emulsja.
Ostatnim etapem jest wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Sałatka równie pysznie smakuje na ciepło jak i na zimno i już tylko Wam pozostawiam decyzję którą wersję wybrać :)