Zdrowa sałatka z kaszy jaglanej

Zdrowa sałatka z kaszy jaglanej

Ostatnio odkryłam na nowo i pokochałam najróżniejsze kasze. Były bezcukrowe babeczki z kaszą jaglaną, tarta z kaszą gryczaną, ultra zdrowa sałatka, pieczone pierożki i jeszcze wiele innych. Dzisiaj coś zdecydowanie na szybko, co bez problemu możemy zabrać ze sobą w pudełku do pracy i coś co przy okazji pozwoli nam trochę poczuć wiosnę.

Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 nieduży brokuł
  • 150 g sera lazur
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżych liści czombru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie tej sałatki jest niezwykle proste, zwłaszcza gdy wcześniej przygotujemy sobie wszystkie składniki.

Przede wszystkim kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy ok 15 minut, aż będzie miękka.

Brokuła dzielimy na nieduże różyczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy dosłownie kilka minut (góra 5) w osolonej wodzie, do której wcześniej dodaliśmy rozgnieciony ząbek czosnku.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. W międzyczasie kruszymy ser w niewielkie kawałki.

Przygotowania kończy zrobienie prostego dressingu, składającego się z 4 łyżek oliwy z oliwek, czombru, soli pieprzu i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Wszystko należy dokładnie wymieszać, tak by powstała lekka emulsja.

Ostatnim etapem jest wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Sałatka równie pysznie smakuje na ciepło jak i na zimno i już tylko Wam pozostawiam decyzję którą wersję wybrać :)



KOMENTARZE