Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia

Ciasto Grzane Wino – bez pieczenia

Ciasto Grzane Wino nie wymaga pieczenia. Wystarczy nieco cierpliwości, a efekt z pewnością was zachwyci.

Ciasto bez pieczenia to to prawdziwy ideał. Właściwie nie można w nim nic zepsuć, wymaga mało pracy, nie trzeba grzać się przy piekarniku, a z jego przygotowaniem zwykle może poradzić sobie nawet całkowicie raczkujący kucharz.

Ponieważ sezon na grzane wino trwa w najlepsze, postanowiłam przenieść go także do kuchni, przygotowując ciasto grzane wino. Wykorzystując przyprawę do grzańca możecie przygotować wyjątkowo aromatyczne i smaczne ciasto.

Jeśli chcecie dodatkowo chcielibyście podkręcić smak ciasta, polejcie górną warstwę galaretką z grzanego wina, którą robiłam w przepisie na trufle z grzańcem (klik). W takiej wersji będzie hitem każdej imprezy.

Przepis na ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia

Na formę w rozmiarze ok. 25 cm x 20 cm

Masa:

  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 opakowania przyprawy do grzańca (ok. 40 g każde)
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 280 g powideł śliwkowych (1 słoiczek)
  • 100 ml  grzanego wina
  • 300 g herbatników typu Petit Beurre

Do dekoracji:

  • Wiórki kokosowe
  • Trufle kokosowe z tego przepisu >> klik <<

Ciasto Grzane Wino

Jak zrobić ciasto grzane wino – ciasto bez pieczenia

Przygotowanie masy do ciasta:

Odlej 200 ml mleka do dużego kubka, a resztę przelej do garnka i zacznij podgrzewać. Do odlanego mleka dodaj cukier, budynie w proszku i żółtka. Dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Kiedy mleko się zagrzeje, zacznij stopniowo wlewać do niego masę budyniowo-jajeczną. Cały czas energicznie ją mieszaj, do momentu aż mocno zgęstnieje, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przy pomocy miksera ubij miękkie masło z dodatkiem przyprawy do grzańca. Następnie zacznij partiami dodawać  przestudzony budyń.

Złożenie ciasta:

Wymieszaj powidła z grzańcem.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia.  Ułóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj je powidłami z grzańcem,  a następnie wyłóż warstwę kremu. Na kremie ułóż kolejną warstwę herbatników. Powtarzaj wszystkie warstwy do momentu skończenia składników – ostatnią warstwą powinny być powidła.

Ciasto włóż na noc do lodówki.

Dekoracja:

Górną warstwę obsyp hojnie wiórkami kokosowymi. Na każdym kawałku ciasta ułóż trufle z grzanym winem przygotowane według tego przepisu >> klik <<. Możesz też udekorować ciasto suszonymi owocami (świetnie sprawdzą się daktyle, śliwki lub morele) albo orzechami.

 

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

> Makowa fantazja

> Tarta z musem czekoladowym

> Cytrynowiec

> Piernik żydowski

> Tort kinder

> Murzynek z gruszkami

> Serniczki pomarańczowe

>> Kostka pomarańczowa



KOMENTARZE