Domowe tacos z szarpanym kurczakiem

Domowe tacos z szarpanym kurczakiem

W ciepłe i słoneczne dni wynoszę stół na balkon i cieszę się obiadem na świeżym powietrzu. Co oczywiste, nie bardzo mam wtedy ochotę stać przy garnkach, dlatego zazwyczaj decyduję się na dania, które nie dość, że robią się same, to dodatkowo nie wymagają ode mnie zbyt wiele wysiłku.

Domowe tacos zawsze sprawdzają się rewelacyjnie. Nie dość, że z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko, to ich jedzenie jest prawdziwą frajdą. Co więcej, domowe tacos to doskonałe rozwiązanie na imprezę – przygotujcie kilka farszów i sals, a całą resztę pozostawcie gościom. Niech się bawią i mieszają smaki wedle własnego uznania!

Dzisiaj przedstawiam wam mój ulubiony wariant – tacos z szarpanym kurczakiem – Jeśli go spróbujecie, z pewnością nie będziecie już chcieli sięgać po żadne sklepowe gotowce.

I jeszcze jedno! Prawdziwe, meksykańskie tacos podaje się w miękkiej tortilli, a nie tak jak na amerykańskich filmach – w twardej skorupce w kształcie podkowy ;)

Przepis na domowe tacos z kurczakiem

Składniki:

Jak zrobić domowe tacos z kurczakiem?

Jeśli masz już gotowego kurczaka i tortille, właściwie większość pracy jest już za tobą. Jeśli korzystasz z gotowych tortilli, podgrzej każdą z osobna z obu stron na suchej patelni, tak aby lekko się przypiekła i pojawiły się na niej niewielkie plamki.

Posiekaj drobno cebulę oraz kolendrę. Ananasa pokrój w kostki, a limonki w ósemki. Twaróg rozkrusz w palcach lub przy pomocy widelca.

Na każdą z tortilli wyłóż porcję kurczaka, posyp cebulą, ananasem i serem. Na samym końcu skrop tortillę sokiem z limonki i oprósz kolendrą. Możesz też wszystkie składniki zostawić w miseczkach, tak aby goście mogli sami skomponować swoje tacos.



KOMENTARZE