Domowy keczup w trzech wersjach

Domowy keczup w trzech wersjach

No właśnie. Keczup, ketchup a może ketchap lub keczeap? Pisząc ten post zaczęłam się trochę nad tym głowić. Niemniej – chyba każdy zrozumie o co mi chodzi.

Ostateczny wybór pozostawiam Wam. Bez względu na to jak nazywacie tę pomidorową papkę, warto włożyć trochę wysiłku, aby wytworzyć ją domowymi sposobami.

Zapewniam Was, że domowy keczup jest o niebo lepszy od tego kupnego. Biorąc pod uwagę, że sezon pomidorowy mamy w pełni możecie wyprodukować naprawdę spory zapas, który starczy Wam do następnego lata i będzie podstawą najróżniejszych sosów, past i smarowideł. Do dzieła!

Keczup – wersja podstawowa

Potrzebujemy:

  • ok. 5 kg pomidorów (chociaż ilość nie gra tutaj roli, możecie zwiększyć tę liczbę lub ją zmniejszyć, nie zmieni to smaku, a jedynie ilość wyprodukowanego keczupu)
  • łyżka cukru
  • łyżka soli

Domowy keczup ziołowy

  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • łyżka listków oregano
  • łyżeczka listków tymianku

Domowy pikantny keczup

  • 2-3 papryczki chilli (chociaż ich ilość zależy od tego jak ostry chcemy uzyskać keczup)

 

Bez względu na to którą wersję zdecydujecie się przygotować musicie zacząć od stworzenia podstawy. Nie ma tu żadnej większej filozofii, przyda się za to sporo czasu i cierpliwość. Jedyną czynnością jaką musicie wykonać jest umycie i pokrojenie pomidorów w mniejsze kawałki. Wcale nie muszą być drobne. Mogą to być ćwiartki lub ósemki.

Umieszczamy je w bardzo dużym garnku i wstawiamy na bardzo mały gaz. Gotujemy do momentu aż pomidory się zupełnie rozpadną, a większość wody odparuje. Może to zająć nawet kilka godzin, ale zapewniam Was, że warto poczekać, gdyż tylko w ten sposób uzyskacie naprawdę intensywny i bogaty smak.

Pomidorową papkę należy następnie zmiksować blenderem, a najlepiej jeszcze przetrzeć przez sitko aby upewnić się, że keczup będzie naprawdę gładki. Dodajemy sól i i cukier, aby uzyskać zbalansowany smak (ich ilość może się zmieniać w zależności od rodzaju i smaku pomidorów, dlatego koniecznie próbujcie. zanim przełożycie go do słoiczków.

Aby zrobić keczup ziołowy do masy przygotowanej wg. powyższych wskazówek dodajcie drobno posiekaną cebulę, którą podsmażycie na niezbyt dużej ilości oleju. Na samym końcu do cebuli dodajcie też drobno posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem dodajcie do pomidorów. W tym momencie decyzja o tym czy chcecie go ponownie zmiksować czy zostawić w nim kawałeczki warzyw zależy od Was. Na samym końcu dodajcie drobno posiekane zioła.

Aby zrobić keczup pikantny musicie podczas gotowania dodać do niego posiekane papryczki chilli

Tak przygotowany keczup możecie przechowywać bardzo długo w słoiczkach. Wystarczy, że jeszcze gorącą masę przełożycie do wyparzonych i suchych słoiczków, a następnie dokładnie je zakręcicie i odstawicie do góry nogami do ostygnięcia.



KOMENTARZE