Grillowany oscypek z burakami

Grillowany oscypek z burakami

Za każdym razem kiedy ktoś z moim znajomych wybiera się w góry, proszę go o przywiezienie mi małego zapasu oscypków.

Kto próbował tych oryginalnych, z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie mogą się równać z nimi żadne wędzone serki, ani nic co próbuje oscypki udawać. Tak naprawdę można je jeść bez jakiejkolwiek obróbki, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepszymi są te, podawane na ciepło.

Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moich ulubionych przepisów na przystawkę z oscypkiem, burakami i kabanosami. Świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu.

grillowany oscypek na ciepło z burakami, przekąska na imprezę,

Przepis na grillowanego oscypka z burakami

  • 1-2 duże oscypki
  • 1 duży burak
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki soku malinowego
  • 100 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • 3 frankfurterki
  • koperek do dekoracji

Jak zrobić grillowanego oscypka z burakami?

Gotowanie rozpocznij od przygotowania buraków. Pokrój je w niedużą kostkę i delikatnie podsmaż na maśle przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodaj do buraków sok malinowy oraz białe wino. Jeśli płyn nie pokryje całkowicie buraków, dodaje nieco wody. Gotuj do momentu, aż cały płyn wyparuje, a buraki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed końcem gotowania dodaj podsmażone, pokrojone w ukośne plasterki frankfurterek.

W międzyczasie pokrój oscypki na plastry o grubości ok. 2 cm. Grilluj każdy z nich na patelni, do momentu zarumienienia z obu stron.

Na każdy plaster podsmażonego oscypka wyłóż solidną porcję buraków z frankfurterkami i udekoruj koperkiem. Podawaj na ciepło.

grillowany oscypek na ciepło z burakami, przekąska na imprezę,



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *