Pizza z bobem i cukinią

Pizza z bobem i cukinią

Wbrew pozorom, pizza z bobem i cukinią to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. W sam raz na letni obiad.

Sezon na bób trwa w najlepsze, ale śpieszcie się, bo jest on zawsze zaskakująco krótki. Aby go celebrować, przygotujcie tę pyszną pizzę.

Jeśli chcecie przyspieszyć sobie pracę, zamiast tradycyjnego ciasta na pizzę, zróbcie podpłomyki, albo nawet jeden duży podpłomyk, o ile dysponujecie odpowiednio dużą płytą lub patelnią. Podpłomyki możecie przygotować także na grillu (ja używałam grilla elektrycznego), dzięki czemu w ogóle nie będziecie zmuszeni uruchamiać piekarnika.

Warto też raz na jakiś czas zrobić większą liczbę podpłomyków, zamrozić je i trzymać na takie okazje jak ta pizza. W takim wypadku przygotujecie obiad jeszcze szybciej.

Zwróćcie też uwagę na przepis na sos z sera pleśniowego, jaki wam tutaj podrzuciłam – jest niesamowicie uniwersalny. Równie dobrze możecie wykorzystać go jako sos do makaronu lub dip do warzyw. Roboty nie ma z nim prawie w ogóle, a efekt jest niesamowity.

A jeżeli przegapiliście sezon na bób, możecie z powodzeniem zastąpić go w tym przepisie zielonym groszkiem. Nawet tym mrożonym. Jest tańszy i dostępny przez cały rok, a pizza z jego dodatkiem będzie równie smaczna.

pizza z bobem i cuniknią

Przepis: Pizza z bobem i cukinią

Pizza z bobem i cukinią –  Składniki

  • Ciasto na podpłomyki  – link
  • Szklanka bobu (ewentualnie zielonego groszku)
  • 2 nieduże cukinie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (np. rokpol lub gorgonzola)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Garść świeżych liści mięty
  • Pizza z bobem i cukinią  – jak zrobić
Przepis na podpłomyki Przepis na ciasto na pizzę

Pizza z bobem i cukinią – jak zrobić?

Rozpocznij od przygotowania spodu na pizzę. Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem (link), a następnie podziel je na 2 części, rozwałkuj i upiecz na dużej, suchej patelni do momentu aż będzie zrumienione z obu stron.

Następnie zamarynuj cukinię. Przy pomocy obieraczki do warzyw (lub mandoliny) pokrój cukinie na długie i bardzo cienkie plasterki. Warzywa przełóż do miski, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj o odstaw na około 15 minut w chłodne miejsce.  Po tym czasie miękkie plasterki cukinii smaż na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, do momentu aż zrumieni się z obu stron.

W międzyczasie przygotuj bób:  ziarenka zalej wodą,  a następnie gotuj przez około 15 minut, aby zmiękły. Później zalej zimną wodą i obierz bób ze skórki.

Następnie zrób biały sos do pizzy. Zmiksuj przy pomocy blendera rozdropniony ser pleśniowy, ząbek czosnku oraz śmietanę. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody.

Złóż pizzę: na każdym podpłomyku rozsmaruj porcję sosu, rozłóż grillowaną cukinię, a całość posyp ugotowanym bobem, lekko posól i popieprz.

Tak przygotowaną pizzę możesz serwować od razu, ale dla lepszego efektu lepiej jest ją zapiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Tuż przed podaniem posyp pizzę świeżymi listkami mięty.

Zobacz też inne przepisy z bobem:

>> Tarta z bobem

>> Curry z bobem

>> Sałatka ziemniaczana z bobem

>> Bruschetta z bobem



KOMENTARZE