Podpłomyki

Podpłomyki

Podpłomyki to jeden z podstawowych produktów w mojej kuchni. Jest pyszny i ma mnóstwo zastosowań.

Podpłomyki

Przepis na podpłomyki

Składniki na podpłomyki

  • 500 g mąki
  • 400 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju
  • Duża szczypta soli

Jak zrobić podpłomyki?

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj także olej i sól, a następnie całość lekko przemieszaj. Późnej zacznij stopniowo wlewać do ciasta wrzątek, jednocześnie wyrabiając ciasto. Możesz zagnieść je ręcznie, chociaż ja wolę tę część zostawić dla miksera. Ciasto powinno szybko się połączyć i dać się uformować w kulkę.

Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło i stało się bardziej elastyczne.

Kiedy ciasto odpocznie, uformuj z niego gruby wałek i podziel go na 8-10 kawałków. Następnie każdy z nich rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.

Podpłomyki piecz na suchej, mocno rozgrzanej patelni przez około minutę z każdej strony. Na powierzchni placka powinny pojawić się pęcherzyki powietrza oraz mocno zrumienione plamki.

Przygotowane w ten sposób podpłomyki możesz wykorzystać podobnie jak chlebki pita, tortille lub spód do pizzy. Doskonale nadają się do mrożenia. Podpłomyki możesz także przygotować na grillu.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo

> Przepis na bajgle

> Domowe chlebki pita

> Chleb buraczany

> Prosty chleb razowy na sodzie

> Chleb tygrysi

> Scones – brytyjskie bułeczki śniadaniowe



KOMENTARZE